Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 15 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit wil je weten over de verschillende soorten hoofdpijn (én de oorzaken ervan)

Een kloppend gevoel in je hoofd, er zijn heel wat verschillende soorten hoofdpijn – met ook allerlei verschillende oorzaken. En die soorten hoofdpijn zijn oneindig veel complexer dan je denkt.

Veelvoorkomende soorten hoofdpijn

Van hoe je hormonen van invloed kunnen zijn, tot migrainehoofdpijn vs. spanningshoofdpijn. Dit wil je weten over de verschillende soorten hoofdpijn:

Migraine hoofdpijn

De term ‘migraine’ betekent letterlijk ‘halfzijdige hoofdpijn’, en ‘hoofdpijn’ is een symptoom. Je kunt migraine ook ervaren zonder het symptoom van hoofdpijn, zo kun je je bijvoorbeeld heel ziek en duizelig voelen. Bij migraine heb je vaak last van pijn aan de ene kant van je hoofd, ben je extra voeling voor licht, eveneens voor geluiden en geuren. Sommige mensen hebben moeite met kijken als ze migraine hebben.

Of je last van migraine hebt of niet, is een genetisch gegeven. In 2017 gaf 14% van de bevolking aan één of meer migraineaanvallen of ernstige hoofdpijn te hebben gehad dat afgelopen jaar. Migraine wordt meestal veroorzaakt door een mix van factoren – een slechte nachtrust, een lage bloedsuikerspiegel of te weinig drinken kan bijvoorbeeld migraine veroorzaken. Tijdens een migraineaanval is duidelijk een begin en einde te voelen. Een aanval kan wel 4 tot 72 uur duren.

Spanningshoofdpijn

Dit type hoofdpijn komt vrij vaak voor en kan een gevolg zijn van externe factoren zoals stress, slaapgebrek en uitdroging. Er wordt ook wel gezegd dat spanningshoofdpijn voelt als een soort strakke band rond het hoofd, je voelt dan ook drukkende/klemmende pijn. De pijn zit aan beide zijden van het hoofd.

De hoofdpijn kan gelukkig snel wegtrekken zodra je pijnstilling hebt genomen, een nacht goed slapen kan ook helpen. Voor de mensen waar dat niet voor geldt, is het raadzaam om bij een arts hulp te zoeken.

Clusterhoofdpijn

Hoewel sommige klachten bij clusterhoofdpijn overeenkomen met de klachten bij migraine, is het toch echt een ander soort hoofdpijn. Daar komt bij dat het ook op een andere manier behandeld moet worden. Clusterhoofdpijn dankt zijn naam aan het feit dat de hoofdpijnaanvallen in ‘clusters’ komen: meerdere keren in een bepaalde periode. 

De pijn zit bij clusterhoofdpijn vaak rondom of achter het oog. Deze hoofdpijn kan worden getriggerd door een powernap, alcohol of een vliegreis.

Waarom krijg je hoofdpijn van rode wijn? (en nee, het is niet sulfiet)

De reden van je hoofdpijn

Hoofdpijn kan verschillende redenen hebben, dit zijn enkele oorzaken:

Hormonen

Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen, vaak wordt gedacht dat dat te danken is aan hormonen. De piektijd voor dergelijke hoofdpijn is de puberteit, of in de perimenopauze. Dat komt door veranderingen in het oestrogeenniveau, wanneer dat afneemt, kan het je hersenen irriteren. En daar is hoofdpijn weer het resultaat van.

Hoofdpijn als je ongesteld moet worden is ook zoiets, dat is te wijten aan hormonale schommelingen. Wanneer deze trigger met een andere factor te maken krijgt, zoals vermoeidheid, kun je last krijgen van vervelende hoofdpijn.

Je slaapt te veel (of te weinig)

Als je te weinig slaapt hebt gepakt en een andere trigger komt er nog eens bij (bijvoorbeeld te veel koffie drinken), zul je merken dat je last krijgt van hoofdpijn. Maar, opvallend genoeg, kan ditzelfde effect ook optreden als je te veel slaapt. Wat kan helpen? Dat is best lastig te bepalen, maar het aanhouden van een vast ritme en slaaproutine kan helpen. Zet je wekker in het weekend bijvoorbeeld niet veel later dan je wekker doordeweeks, je kunt het met zo’n 1,5 uur rekken. Aan deze andere tekenen merk je nog meer dat je teveel slaapt! 

Het komt door je kantoor

Naast fel licht, spanning op je nek door het staren naar je scherm én droge lucht, kunnen moderne kantoren ook echt zorgen voor hoofdpijn. Zorg ervoor dat je niet te lang in eenzelfde positie blijft zitten. Strek zo nu en dan je benen en zorg voor wat ‘screen breaks‘.

Krijg jij genoeg vitamine A binnen? Zo spot je een tekort

Stress

Stress kan zeker zorgen voor hoofdpijn – maar een sterke vermindering van je stressniveau kan daar óók voor zorgen. Bijvoorbeeld op een zaterdagochtend na een zware week waar je plotseling ontspant. Best raar, maar waar.

Je drinkt te weinig water

Helemaal met warm weer is genoeg drinken heel verstandig. Warm weer (of zweten) en niet drinken betekent hoofdpijn. Je brein kan namelijk tijdelijk samentrekken als gevolg van een tekort aan vocht, waardoor je een krimpend gevoel krijg. Ben je niet helemaal zeker of je op een dag wel genoeg water drinkt? Check hier de 6 tekenen dat je te weinig water drinkt

Aimee (6) heeft een hersentumor: “Ze had zo’n hoofdpijn dat we het niet vertrouwden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme