Borstvoeding geven terwijl je zwanger bent? Het kan én mag

Zwanger Lisa van den Akker 16 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Het klinkt misschien gek, maar borstvoeding geven aan je kind terwijl je zwanger bent van de volgende kan écht. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Wij vertellen je er meer over.

Zou je graag nog een kindje willen binnenkort, maar ben je nog niet klaar om te stoppen met voeden? Of ben je misschien al zwanger terwijl je nog borstvoeding geeft aan je kindje? No worries. Borstvoeding geven tijdens je zwangerschap kan gewoon en is niet schadelijk voor jou, de baby in je buik of het kindje aan je borst.

De voedingsstoffen

Hoe zit het met de voedingsstoffen? Kort gezegd zorgt het lichaam eerst voor de baby in de buik, dan voor de baby aan de borst en dan voor jou. Zolang je echter goed en gevarieerd eet zal niemand iets tekort komen. Zorg daarom wel voor gezonde voeding en neem eventueel in overleg met de verloskundige extra supplementen voor bijvoorbeeld vitaminen en ijzer.

Ongemakken van borstvoeding tijdens je zwangerschap

Als je besluit borstvoeding te blijven geven terwijl je zwanger bent, kun je tegen bepaalde ongemakken aanlopen. Dat hoeft niet en is voor iedereen anders. Deze dingen zou je kunnen gaan merken:

Droogdrinken en teruglopende productie

Bijna altijd gebeurt het dat de melkproductie tijdens (een deel van) de zwangerschap terugloopt. Soms zo erg dat er (bijna) helemaal geen melk meer uit komt. Vaak neemt de melkproductie tijdens het derde trimester weer toe. Loopt je productie erg terug en is je kindje nog volledig afhankelijk van borstvoeding? Dan kan het zijn dat je gebruik moet maken van aanvullende melk. Bijvoorbeeld melk die je eerder hebt gekolfd.

Is je kindje niet meer afhankelijk van de borstvoeding, dus eet hij al gewoon vast voedsel? Dan kan het voldoende zijn om alleen wat extra drinken gedurende de dag aan te bieden. Soms kan de teruglopende melkproductie een reden zijn om te stoppen met voeden. Andere kinderen zijn volhoudend en willen toch graag aan de borst blijven drinken, zelfs als er niets uit komt. Dat heet droogdrinken en kan verder geen kwaad.

Verandering van smaak

Ook de smaak van de moedermelk kan veranderen omdat de melk zich (zeker tegen het einde) aanpast aan de behoefte van de nog ongeboren baby. Sommige kindjes vinden de melk hierdoor niet meer lekker en zullen het niet meer willen drinken. Andere kinderen hebben hier geen last van.

Gevoelige tepels

De tepels zijn tijdens een zwangerschap vaak heel gevoelig. Dat kan ervoor zorgen dat het geven van borstvoeding onprettig wordt. De mate van ongemak, pijn en irritatie verschilt per moeder. Wil je toch door gaan met voeden ondanks dat het erg gevoelig is? Dan kan het helpen om de voedingsmomenten korten te maken of om vaker van borst te wisselen.

Harde buiken

Bij het geven van borstvoeding komt Oxytocine vrij. Dit kan zorgen voor samentrekkingen van de baarmoeder en dus voor harde buiken. Bij een goede en gezonde zwangerschap is dit geen probleem. Wanneer je een verhoogde kans hebt op vroeggeboorte kan dit wel een reden zijn om te stoppen met borstvoeding. Merk je dat je veel harde buiken hebt tijdens het voeden, overleg dan altijd even met de verloskundige.

5 dingen die je tegen jezelf moet blijven zeggen als je borstvoeding geeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme