Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 16 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Natuurlijk Ouderschap: dit zijn de 7 belangrijkste principes van deze opvoedstijl

Famme-hoofdredacteur Lisa van den Akker is niet van het hokjes denken of het volgen van bepaalde opvoedstijlen. Eigenlijk gelooft ze gewoon in opvoeden vanuit je hart. Maar toen ze voor het eerst las over ‘Natuurlijk Ouderschap’ (in het Engels Attachment Parenting) zag ze verrassend veel overeenkomsten met hoe ze met haar kinderen omgaat.

Hoe meer ik er over ging lezen, hoe meer ik van mezelf herkende. Zodoende ben ik meer te weten gekomen over wat Natuurlijk Ouderschap precies inhoudt. Mocht je benieuwd zijn waar het precies op gebaseerd is. Hierbij een kleine inleiding:

Ontstaan van Natuurlijk Ouderschap

Natuurlijk Ouderschap (of eigenlijk dus Attachment Parenting) is een opvoedingsmethode die in de jaren ’80 en ’90 is ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts William Sears. Hij is ervan overtuigd dat de ouders de enige echte deskundigen zijn als het gaat om hun kind. Je kunt alleen deskundig worden over je kind als je je kind zo goed mogelijk leert kennen. Daardoor ontstaat hechting. Hoe beter de hechting, hoe beter jij de signalen van je kind begrijpt. En hoe beter je kind jou begrijpt. Zo ontstaat er een harmonieuze gezinssituatie.

Principes: de 7 B’s van Natuurlijk Ouderschap

Sears geeft een aantal handvatten of principes voor het Natuurlijk Ouderschap. Dit worden ook wel de 7 B’s genoemd.

Birth Bonding

Zorg ervoor (zover dit medisch gezien mogelijk is) dat je na de geboorte direct contact maakt met je baby. Hierbij heeft huid-op-huidcontact de voorkeur. Houd je kindje na de bevalling de eerste uren bij je, dit zorgt voor een goede hechting. Het eerste uur na de geboorte is je baby erg alert. Zo gaan ze al direct opzoek naar de borst wanneer de baby bij de moeder op de buik ligt. Huid-op-huidcontact blijft ook de eerste weken na de geboorte erg belangrijk.

Breastfeeding

Geef je baby borstvoeding. Het is de ideale start en de meest natuurlijke manier van voeden. Het is ook meer dan alleen voeding. Zo biedt het ook troost en rust op de momenten dat je baby het nodig heeft. Probeer zoveel mogelijk te voeden op verzoek.  Het liefst geef je de eerste zes maanden exclusief borstvoeding.

Babywearing

Probeer je kindje veel te dragen. Dat kan op je arm of bijvoorbeeld in een draagdoek. Baby’s zijn het liefst dicht bij je in de buurt, dit geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Door dragen ontstaat er een goede hechting en baby’s die vaak gedragen worden, huilen minder.

Bedding close to baby

Slaap samen met je baby. Dit kan door bijvoorbeeld een co-sleeper te gebruiken of door in hetzelfde bed te slapen. Door samen te slapen kan je onmiddellijk inspelen op de behoeften van je kind. Hij voelt zich veilig zo dicht bij jou en je kan makkelijk voeden op verzoek.

Babylanguage

Als een baby huilt, wil hij iets vertellen. Het is zijn of haar manier om met jou te communiceren. Leer zijn taal te verstaan door goed te luisteren en observeren. Zo leer je de behoeften kennen en bijvoorbeeld honger- en vermoeidheidssignalen snel herkennen. Voorstanders van Natuurlijk Ouderschap zullen hun kind niet in z’n eentje laten huilen.

Beware of baby trainers

Luister niet naar zogenaamde babytrainers die zeggen dat je een baby moet trainen om alleen in slaap te vallen of te laten huilen. Een baby huilt met een reden, wordt graag vastgehouden en heeft veel liefde nodig. Daar is niets mis mee.

Balance

Vind het evenwicht tussen aandacht voor de baby en voor jou en je partner. Niet alleen de baby heeft namelijk aandacht nodig; jullie zelf hebben dat ook. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar en durf hulp in te schakelen als dat nodig is.

Wil je ook meer weten over Natuurlijk Ouderschap bij oudere kinderen? Dat lees je bij ons zusje J/M Ouders.

Een veilige hechting: wat is het en waarom is het belangrijk voor je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme