Oeps! 5 dingen die je waarschijnlijk fout doet bij het verschonen van je beddengoed

Lifestyle Eva Dusch 5 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

De was doen is voor de meeste mensen een no-brainer. Maar als het op ons beddengoed verschonen aankomt, blijken we het dus vaak op de verkeerde manier aan te pakken. Dit zijn de grootste valkuilen.

Vroeger hanteerden we hele schema’s rondom bedden verschonen: bovenlakens werden rustig een paar keer omgedraaid en gingen na een paar weken pas in de was. Maar tegenwoordig kom je daar, zeker met een groot gezin, echt niet meer mee weg. Ons bed heeft namelijk ook een eigen een eco-systeem en je wilt niet weten wat er zich zo allemaal in verzameld. Iedere avond liggen we te kroelen tussen de mijten, bacteriën onze eigen huidschilfers en oud zweet (bah!).

Beddengoed verschonen

Ons advies: even niet googlen. Maar wedden dat je nu vaker je bed wilt gaan verschonen? Hierna doe je het nooit meer verkeerd.

Zo vaak moet je je beddengoed wassen, volgens de expert

1. Je lakens samen wassen met de handdoeken

Witte lakens en handdoeken in één wasje meenemen lijkt efficient, maar dat is het dus niet. Handdoeken geven veel pluis af die aan je beddengoed blijft kleven, vooral wanneer ze samen in de droger zitten.

Dus je piekfijne witte lakens kunnen dan opeens bedolven zijn onder allemaal kleine pluizenballetjes. Probleem twee: ruwe handdoeken zorgen voor flink wat frictie, wat de stof van je lakens kan beschadigen en hun levensduur dus verkort. Scheiden dus die twee, is een kleine moeite.

2. Je lakens in de was laten zitten

Heb jij ook altijd zoveel kreukels in je dekbed? En sta je niet echt te springen om te strijken? Zo’n Pinterest-waardig bed krijg je niet vanzelf.

Gelukkig kun je die lijnen en kreukels verminderen door iets beter op te letten terwijl je een wasje draait. Zodra de machine klaar is met draaien moet je gelijk de lakens eruit halen, even losschudden en dan pas in de droger gooien. Bij een droogsessie kun je ze om het uur even eruit halen en wat opschudden en voelen hoe ver het is.

Nog een tip: haal je lakens uit de droger terwijl ze nog warm zijn en leg ze zo glad mogelijk over je bed heen. Terwijl ze afkoelen is het alsof ze door de lucht gestreken worden.

Dit zijn de (onverwachte) voordelen van naakt slapen

3. Je gebruikt heel agressief wasmiddel

Gooi jij altijd op gevoel een hoeveelheid wasmiddel erin? Niet meer doen. Het maatdopje zit er niets voor niets bij, want niks zo funest als teveel wasmiddel. En minstens zo schadelijk is het gebruiken van het verkeerde wasmiddel.

Je lakens zijn natuurlijk nooit zo vies als een spijkerbroek en zijn gemaakt van zachtere stoffen, dus je mag hiervoor gerust een zachter wasmiddel (bio of zelfs babywasmiddel) gebruiken. Ruikt ook nog eens lekker.

4. Je wast te heet

Even voor de duidelijkheid: alle soorten katoen krimpen. Geen snellere manier om je lakens te laten krimpen dan door ze even heet te wassen en heet te drogen. Hou de temperatuur dus gematigd.

5. Je (dons)dekbed niet wassen

Ja, die lakens krijgen vaak genoeg een wasbeurt. Maar de dekbedden? Die horen dus ook regelmatig een schoonmaakbeurt te krijgen. Donzen dekens kun je het beste uithangen of slechts op 40 graden wassen (check altijd het waslabel!) en bij voorkeur met een fosfaatvrij wasmiddel.

Na het wassen kun je het donzen dekbed in de droger stoppen samen met 2 of 3 tennisballen erbij. Zo zorg je ervoor dat het dekbed weer lekker luchtig wordt. Een synthetisch dekbed kan regelmatig worden gewassen. Een wollen dekbed wassen wordt meestal afgeraden. Chemisch reinigen is dan een betere keuze.

Ben jij geen schoonmaakheld? 5 schoonmaaktips voor iedereen die tikkeltje lui is

6x simpele redenen waardoor je slecht kunt slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen