Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 17 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo ga je om met je pittige peuter

De pittige peuter: meestal rond de leeftijd van twee jaar, geeft als standaard antwoord ‘nee’, doet precies wat je niet wilt, ligt vaker op de grond dan in bed en speelt vooral graag met jouw breekbare spullen.

Herken je ‘m? Geen paniek, je bent niet alleen! Er zijn zo veel pittige peuters, ook wel ‘puberpeuters’ genoemd, dat we inmiddels een handboek aan tips hebben over hoe je omgaat met zo’n (gelukkig meestal ook wel heel erg schattig) exemplaar.

Keuzes, keuzes

Door niet te zeggen wat je kind moet, maar door hem een keuze te geven, benader je hem op een positieve manier en doet hij (meestal) wat je vraagt. ‘Trek je zelf je jas aan of zal ik je helpen?’ Side note, niet elke peuter trapt hier in…

Zeg niet meteen ‘nee’

Met een enkele ‘nee’, roep je veel weerstand op. Dat zou bij jou ook gebeuren als jij iets heel graag wil en iemand zegt alleen maar ‘nee’. Probeer altijd te zeggen ‘even denken’ en vraag jezelf dan af of iets echt niet kan of mag. Is dat het geval, zegt dan iets als ‘Je mag na het eten een ijsje, we gaan nu eerst pasta eten’.

Waarom ‘ja’ zeggen de key kan zijn om je 2-jarige te disciplineren

Choose your battles

Oftewel, kies waar je wel en niet een strijd voor aan wil gaan met je pittige peuter. Soms leren kinderen namelijk sneller uit ervaring, door de natuurlijke gevolgen, dan wanneer jij ze iets uitlegt.

Wil je peuter geen jas aan onderweg naar school? Leg dan uit dat het koud is buiten en dat een jas hem warm houdt. Dan wil hij het natuurlijk nog steeds niet, maar dan weet ‘ie de gevolgen.

Kan hij ze zelf ervaren (mits die gevolgen niet levensbedreigend zijn natuurlijk), in het ergste geval heeft hij het heel koud. Neem de jas natuurlijk wel mee, want hoogstwaarschijnlijk vraagt hij er een paar minuten later al naar.

De vijf-minuten tip

Hebben jullie een playdate? Zijn jullie bij opa en oma of is je kindje lekker aan het spelen, maar gaan jullie boodschappen doen? Laat dit dan vijf minuten van tevoren weten door aan te kondigen wat jullie over vijf minuten gaan doen.

En dan bij drie minuten en bij een minuut tot het tijd is om te gaan. Dan weet je peuter waar hij aan toe is, in plaats van dat hij uit zijn spel getrokken wordt om boodschappen te gaan doen.

Leg je verwachtingen van tevoren uit

Ga je samen met je pittige peuter boodschappen doen en loopt dat meer dan eens uit op een drama op de grond? Probeer dan eens om van tevoren je verwachtingen uit te spreken: ‘We gaan zo boodschappen doen. In de winkel mag je fruit of een bolletje uitkiezen, we gaan geen snoep of koek kopen’. Helpt soms heel goed.

Erken de gevoelens van je peuter

Peuters voelen van alles, maar kunnen dit nog niet onder woorden brengen. Daar ben jij voor, probeer het maar eens. In plaats van te zeggen ‘stop nu met huilen’, zeg je ‘Ik zie je tranen, ben je verdrietig omdat we weg moeten? Het is ook echt niet leuk om opeens te moeten stoppen met spelen he?’. Door mee te voelen en te erkennen, voelt je peuter zich gehoord en zal een driftbui vaker uitblijven.

Hoe praat je met je kind over emoties? 10 tips

Knuffel liever te vaak dan te weinig

Deze periode is niet alleen pittig voor jou, maar ook voor je peuter. Hij heeft veel te verwerken en heeft jou hier echt bij nodig. Knuffel van ook extra veel met hem, ook (of juist) als jullie veel strijd hebben samen. Het is een (soms erg lange) fase…

Zo vind je zelfverzekerdheid om keuzes te maken als werkende moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parenting From The Heart

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme