Wil je zien: prachtige 3D-animatie over bevruchting van een eicel gaat viral

Zwanger Lise Steegmans 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Waar komen baby’s vandaan? Wie het antwoord op die vraag aan een kind wil uitleggen, begint al snel over de bloemetjes en de bijtjes. Die omslachtige theorie is niet langer nodig. Vanaf nu kun je deze bijzondere 3D-animatie van een bevruchting laten zien, die voor iedereen duidelijk maakt hoe baby’s ontstaan.

De bijzondere weergave van een bevruchting staat sinds twee weken online en gaat sindsdien viral.

3D-animatie van een bevruchting

Typ op YouTube de zoekwoorden ‘bevruchting eicel’ in en je komt uit bij erg ouderwets vormgegeven filmpjes, vaak met even erge dramatische muziek als begeleiding. Het filmpje met de meeste views, met meer dan 70 miljoen weergaven, duurt maar liefst zes minuten. Wie wil er nou kijken naar een informatief filmpje over een bevruchting van zes minuten? Niemand. Zeker niet als je je bedenkt dat een Engelse voice-over je stap voor stap meenement in dit toch wel alledaagse proces.

Dat geeft stof tot nadenken: waarom bestaan er maar zo weinig goede én juist vormgegeven filmpjes over iets dat wereldwijd iedere dag plaatsvindt en dat eigenlijk iets heel moois is, namelijk een bevruchting van een eicel door een spermacel?

Filmpje van anderhalve minuut

Voor een gebruiker van Reddit was het reden genoeg om een 3D-animatie van een bevruchting te plaatsen. Het filmpje duurt nog geen anderhalve minuut, steekt goed in elkaar en is ook nog eens mooi vormgegeven.

Reacties

Uit de reacties blijkt dat veel mensen het hele proces en de weergave daarvan maar onwennig vinden. De een wist niet dat dit is hoe het werkt, de ander is verrast door de lange weg die een spermacel en een eicel afleggen. “This really helps connect the dots from reading about this process to now having an amazing visualization of it”, luidt een van de reacties. Of wat dacht je van deze: “Always amazes me how nature can simultaneously be both beautiful and disgusting.”

Lesje biologie: wanneer zijn we nu het meest vruchtbaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme