Tips: vermijd een machtsstrijd met je kind om het te laten luisteren

Opvoeden Laurien Bleeker 28 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Ik wil dat je nu gaat eten!’ ‘Jij bent niet de baas over mij!’ Voor je het staan jij en je kind lijnrecht tegenover elkaar in een situatie en ontstaat een machtsstrijd over iets wat in eerste instantie maar iets kleins was.

Je wilt dat je kind iets doet en vooral dat hij het nu doet en je kind heeft daar geen boodschap aan. Omdat je niet wilt toegeven, ga je erover door en dat wordt er niet gezelliger op. Probeer die machtsstrijd dan ook te vermijden, want op andere manieren luistert je kind ook wel naar je. En waarschijnlijk zelfs beter.

Machtsstrijd vermijden

Een machtsstrijd vermijden, doe je zo:

Stap zelf uit de strijd

Als je zelf al moe bent en je kind doet niet wat je van hem vraagt, dan kan de toon al snel omslaan naar dwingen. Zo beland je voordat je het weet in een machtsstrijd met je kind en staan jullie tegenover elkaar. Beide houden jullie vol en omdat je niet wilt toegeven ga je door tot een ruzie ontstaat of tot jij ‘wint’.

Let it go

Bedenk je wel dat toegeven helemaal niet zo erg is. Juist als je tegenover elkaar staat en dat helemaal niet wilt, is het fijn voor jullie beide dat je toegeeft. Want hoe erg is het eigenlijk als je kindje zijn eten niet wilt opeten?

Luistert je kind niet goed? Dit zou een reden kunnen zijn


Niet het ergste van de wereld toch? Waarschijnlijk komt jouw frustratie voort uit iets anders, je bent moe, hebt het druk gehad op je werk en kan ‘gedoe’ er even niet bij hebben. Geef dus wat vaker toe, om de lieve vrede te bewaren. Als je door gaat en uiteindelijk ‘wint’, houd je er waarschijnlijk helemaal geen fijn gevoel aan over en je kindje ook niet.

Vermijd het woordje ‘nu’

Het woordje ‘nu’ kan juist een tegenovergestelde reactie oproepen. Omdat je kind lekker aan het spelen is bijvoorbeeld en nog geen zin heeft om nu te gaan eten. Probeer daarom op een andere manier aan te geven dat jullie gaan eten, door te zeggen ‘wat ben je fijn aan het spelen, je hebt vast nog geen zin om te eten, maar straks is het koud en niet lekker meer. Als je komt eten, mag je daarna nog even verder spelen’.

Doe het samen

Sta naast je kind in plaats van tegenover hem, zodat jullie samen tot oplossingen komen en beide tevreden zijn met de uitkomst. Geven en nemen, dat zorgt voor een goede band tussen jullie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme