Is het makkelijker om een jongen of een meisje op te voeden?

Opvoeden Wilma Groothuis 7 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Is het makkelijker om een jongen of een meisje op te voeden? Natuurlijk, elk kind is anders en uniek, dus zal het antwoord niet voor iedereen hetzelfde zijn. Toch zijn wij benieuwd welk geslacht gemiddeld genomen lastiger op te voeden is, we zochten het uit.

Zowel het opvoeden van een jongen als van een meisje kent zo zijn uitdagingen en elke ouder vindt het weleens lastig, daar ben je echt niet de enige in. Het ouderschap kan nu eenmaal vermoeiend zijn.

Alleen een dochter of zoon

Als je alleen een dochter hebt, weet je hoe het is om een dochter op te voeden en ken je de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Logisch dat je dan misschien denkt dat het opvoeden van een jongen vast een stuk makkelijker is. Alleen zullen jongensouders dit misschien tegenspreken en denken dat het makkelijker is om een meisje op te voeden.

De persoonlijkheid van een kind speelt natuurlijk mee in hun gedrag. Toch zijn er ook echte verschillen tussen jongens en meisjes. Zo verschilt het hoe ze omgaan met emoties, sociale situaties, agressie, discipline en communicatie. Daarnaast speelt de leeftijd ook een rol in hoe lastig het is om een jongen of meisje op te voeden.

Moeilijker op te voeden

Zo blijkt dat jongens tussen de vier en acht jaar moeilijker op te voeden zijn terwijl meisjes juist in hun tienerjaren het moeilijkst zijn. Als het gaat om emotionele uitbarstingen en het algehele beheersen van emoties, vormen meisjes een grotere uitdaging dan jongens. Meisjes hebben over het algemeen vaker emotionele uitbarstingen en die zijn meestal intenser dan de emotionele uitbarstingen van jongens.

Agressie komt voor bij zowel meisjes als jongens, maar het uit zich op verschillende manieren. Meisjes vertonen vaak scherpere verbale agressie, terwijl jongens hun agressieve gedrag fysiek uitoefenen. Meisjes zijn sociaal hard tegen elkaar, door bijvoorbeeld kinderen buiten te sluiten en te schelden als ze van streek zijn. Jongens worden eerder fysiek agressief en zullen naar elkaar uithalen of de ander slaan om hun boze gevoelens te uiten.

Discipline

Als het gaat om discipline, heb je het waarschijnlijk moeilijker met een jongen. Hoewel meisjes dramatischer kunnen zijn, zullen jongens eerder weigeren om instructies op te volgen en zich verzetten tegen elke vorm van discipline. Ze zullen eerder uithalen en ongehoorzaam zijn aan hun ouders. Én hoe ouder jongens worden, hoe uitdagender ze worden.

Je kunt gerust zeggen dat ouders hun handen vol hebben aan zowel jongens als meisjes als het gaat om communicatie. Jongens zijn over het algemeen niet zo open als meisjes, wat het moeilijk maakt om een goed idee te krijgen wat ze dwars zit.

Communicatie

Aan de andere kant kunnen meisjes behoorlijk communicatief zijn, maar het is niet altijd het soort communicatie waar je blij van wordt. Vooral als het om hun tienerjaren gaat, zijn meisjes vaak erg dramatisch en uitdagend en zullen ze waarschijnlijk meer praten dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Conclusie: het ligt dus aan de leeftijd en de situatie of een meisje of jongen makkelijker op te voeden is. Maar eerlijk is eerlijk: opvoeden zonder uitdagingen is ook maar saai. Dus of je nu een zoon of dochter hebt, je zult altijd je leuke en mindere momenten hebben. Dat maakt het ouderschap ook interessant, toch?

Checklist: ben je in verwachting van een jongen of een meisje?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme