Anoniem: ‘Mijn man heeft mij na een huwelijk van ruim 15 jaar verlaten, omdat hij verliefd is op een man…’

Persoonlijk Eva ten Wolde 19 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Je bent ruim vijftien jaar getrouwd, hebt drie prachtige kinderen en plotseling vertelt je man dat hij verliefd is geworden op een man. Het lukt hem niet om zijn gevoelens nóg langer te onderdrukken. Hij pakt zijn spullen en vertrekt. De nachtmerrie van iedere vrouw werd voor deze moeder de keiharde werkelijkheid.

De dag waarop mijn leven op z’n kop kwam te staan

‘Ik zit ‘s avonds samen met mijn man op de bank. Er is eindelijk rust in de tent. Mijn favoriete feestdagen zaten er aan te komen: Kerstmis. Ik ben een echt familiemens, dus ik keek er al weken naar uit om gezellig samen te zijn. De kou van de kille winter buiten en de warmte van mijn lieve familie binnen. Ik voel me op dat soort momenten een ontzettend rijk mens.

Terwijl de kerstboom in de woonkamer ons huis nóg knusser maakt, verbreekt mijn man plotseling de stilte tussen ons. ‘Ik ben verliefd… Op een man.’ Ik grinnik en geef hem een por. Ik ben al jarenlang slachtoffer van zijn flauwe grapjes. Maar zodra ik hem in zijn ogen kijk, zie ik zijn ernstige blik. ‘Ik kan dit niet langer. Ik moet hier weg.’ Ik kan geen zinnig woord uitbrengen, want op dat moment zie ik mijn wereld, en kerstfeest, volledig in elkaar storten. In honderdduizenden stukken. En ik weet zeker dat de scherven mij deze keer géén geluk zullen brengen…’

Het verspreidde zich als een lopend vuurtje

‘We woonden op dat moment in een klein dorp, dus het nieuws verspreidde zich razendsnel. Ik durfde de eerste paar weken niet eens naar de supermarkt toe, omdat ik bang was voor scheve gezichten en bijdehante vragen. Ik had het geen enkel probleem gevonden als één van mijn kinderen homoseksueel zou zijn, maar mijn man?! Dat is een ander verhaal…

Het leven dat ik jarenlang leidde, voelde plotseling als één grote leugen. Er gingen op dat moment zoveel vragen door mijn hoofd. Hoe kan hij mij, maar vooral mijn kinderen, dit aan doen? Weet ik eigenlijk wel wat liefde is? Heeft mijn man überhaupt ooit van mij gehouden? Of functioneerde ik enkel als dekmantel?’

Mijn man was de held in dit verhaal

‘En, weet je wat? Mijn man was de held in dit bizarre verhaal. Er waren veel mensen die hem dapper vonden, omdat hij voor zichzelf durfde te kiezen. Ik vond hem geen dappere man. Ik vond hem een lafaard. Hoe kon hij het over zijn hart verkrijgen om ruim vijftien jaar van mijn leven weg te gooien?

Mijn man liet er absoluut geen gras over groeien. Hij trok al snel bij zijn nieuwe vriend. Dit was voor hem de normaalste zaak van de wereld, want dit zat al jarenlang in zijn hoofd. En ik? Ik was nog steeds in shock. Hij leefde in zijn droom. En liet mij achter in de puinhoop…’

Hoe ga je verder?

‘Het is inmiddels bijna twee jaar geleden, maar ik vind het nog steeds lastig om het een plekje te geven. Het klinkt voor anderen misschien gek, maar het was makkelijker geweest als mijn man mij voor een vrouw had verlaten. En niet voor een man. Dan zou ik nog kunnen geloven dat er een tijd is geweest waarin hij wél van mij heeft gehouden…

Ik weet niet of ik het ooit nog aandurf om mijn liefde aan iemand te geven. Ik ben ontzettend bang om opnieuw gekwetst te worden, maar ik hoop dat ik dit samen met mijn psycholoog kan oplossen. Mijn kinderen staan er namelijk op dat ik opnieuw gelukkig word in de liefde. Ik zou niet weten wat ik zonder hen moest. Zij zijn écht de reden dat ik door ben blijven gaan.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen