Mark (40): ‘Mijn vriendin belde haar ex tijdens de bevalling‘

Persoonlijk Valéry de Voijs 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Iedere vader zou natuurlijk graag bij de bevalling willen zijn. Niet alleen om zijn eigen zoon of dochter te verwelkomen, maar ook om zijn vrouw bij te staan. Dat Mark (40) niet bij de bevalling kon zijn, was voor hem vreselijk. Dat zijn vriendin vervolgens haar ex belde, ging er bij hem niet in.

“Van alle mensen op de wereld, besloot ze hém te bellen. Ik zal die keuze nooit begrijpen.”

De jeugdliefde van mijn vriendin

“Mijn vriendin heeft haar halve leven een relatie gehad met dezelfde persoon. Zij ontmoette hem op de middelbare school, en de twee zijn lange tijd onafscheidelijk geweest. Drie jaar geleden hebben zij elkaar losgelaten. Volgens mijn vriendin zijn ze uit elkaar gegaan omdat er sprake was van een broer – zus relatie, waarbij intimiteit geen rol meer speelde.

Vlak na haar breuk kwam ik in haar leven. Dat was voor mij nogal een dingetje. Ik zag hoeveel liefde zij voor hem koesterde, en begreep natuurlijk dat ze het contact niet meteen wilde verbreken. De twee zijn hun halve leven heel close geweest, daar wilde ik niet opeens tussen komen.

Stiekem ging ik er ook vanuit dat het contact wel zou verwateren, wanneer wij serieuzer werden. Maar dat was niet het geval. Haar ex woont namelijk nog steeds in de buurt, waardoor zij gemakkelijk veel tijd met elkaar konden doorbrengen.

‘Gewoon vriendschappelijk’

Wanneer ik in het verleden van mijn werk kwam, vond ik hen samen aan de eettafel. ‘Gewoon vriendschappelijk’ werd mij altijd verteld. Dat ze een platonische relatie hebben, geloof ik meteen. Ik heb namelijk nooit seksuele spanning gevoeld. Maar dat betekent niet dat ze niet close kunnen zijn. Ik heb het idee dat zij meer over haar gevoelens deelt met hem, dan met mij.

Dat bracht mij in een moeilijke positie. Als piloot ben ik namelijk vaak van huis, waardoor we elkaar wel moeten vertrouwen. Daarbij wil ik haar de ruimte geven, en geen regels opleggen. Tegelijkertijd vind ik dat er sprake moet zijn van wederzijds respect.

Dat respect was er tijdens haar zwangerschap niet altijd. Zo wist hij eerder van haar positieve zwangerschapstest dan ik. Volgens mijn vriendin was dat niet de bedoeling, en kwam hij onverwacht binnen toen zij bezig was met de test.

Tijdens de weeën belde ze haar ex

En dan is er nog de bevalling. Ik had zoveel mogelijk vrije dagen opgenomen rondom de uitgerekende datum, maar het toeval wilde dat mijn vriendin eerder beviel. Met 37 weken begonnen de weeën terwijl ik onderweg was naar Lima, Peru.

Mijn vriendin heeft tijdens de weeën vrijwel meteen haar ex gebeld. Hij heeft haar naar het ziekenhuis gebracht en is bij de hele bevalling geweest. Hoewel ik blij was dat ze een bekend gezicht om haar heen had, en hij goed voor haar heeft gezorgd, steekt het natuurlijk wel een beetje. Ik heb de bevalling van mijn eigen dochter gemist, terwijl zij dit samen hebben meegemaakt.“

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme