Zo herken je de regeldagen bij je baby + fijne tips om ermee om te gaan

Baby Laurien Bleeker 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Misschien heb je nog nooit van regeldagen gehoord, misschien weet je niet wat er met je baby aan de hand is en zoek je online naar antwoorden. Misschien kwam je daardoor hier terecht en heeft je baby dus een regeldag. Regeldagen komen vooral voor in het eerste jaar van het leven van je baby. Het zijn periodes waarbij je kindje zich anders of onrustiger gedraagt dan anders. Je baby heeft bijvoorbeeld meer dan normaal behoefte aan borstvoeding of flesvoeding.

Gelukkig is dit een heel normaal en natuurlijk verschijnsel en komt het voor bij baby’s die borstvoeding krijgen, maar ook bij kindjes die flesvoeding krijgen. Regeldagen komen en gaan, dit kan per kindje verschillen. Echter zijn er wel gemiddeldes van de leeftijden waarop baby’s regeldagen hebben.

Wanneer komen regeldagen bij een baby voor?

Vaak vinden regeldagen bij een baby plaats rond deze leeftijden:

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben regeldagen rond de leeftijd van ongeveer twee weken, zes weken, drie maanden en zes maanden. Soms komt het ook voor tijdens een groeispurt of sprongetjes. Baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen rond dezelfde periodes regeldagen hebben, maar soms ook helemaal niet. Op deze leeftijden gebeurt er veel in het lijfje en de hersenen van je baby, denk aan een groeispurt, een sprongetje en dus mentale ontwikkelingen of het ervaren van veel prikkels. Je baby is tijdens deze periodes op zoek naar troost en contact met degene doe voor ze zorgt.

Zo herken je regeldagen bij je baby

Je baby heeft een regeldag wanneer het vaker gevoed wil worden dan je gewend bent, soms zelfs elk uur of om het uur. Soms vaker, soms minder vaak. Ook kan het zijn dat je mini onrustiger is en bijvoorbeeld meer huilt of prikkelbaar is. Dat zorgt er weer voor dat je baby bij je wil zijn, lekker dicht tegen papa of mama aan. Het zoekt troost en nabijheid. Regeldagen bij je baby zijn ook te merken aan het slaappatroon: slaapt je kindje opeens moeilijker of is hij of zij vaker wakker, dan kan dit ook een teken van een regeldag zijn.

Nog een signaal van een regeldag is de zuigbehoefte van je baby. Het kan zijn dat je kindje opeens veel vaker sabbelt aan vingers, een vuistje, speen of een doekje.

Fijne tips om met deze vermoeiende dagen om te gaan

Yep, regeldagen zijn vermoeiend. Vooral voor jullie als ouders, omdat het lijkt alsof je opeens alleen maar met je baby bezig bent. Je baby wil de hele tijd gevoed worden, gedragen worden en getroost worden. Hij of zij is huilerig en hangerig. Weet dat dit ook weer een fase is die voorbij gaat. Fijne tips om met regeldagen om te gaan zijn:

  • Geef toe aan de behoeftes van je baby
  • Voed je baby op verzoek, ook al is dit (veel) vaker dan je gewend bent
  • Troost je kindje, draag het eventueel bij je in een draagzak zodat je zelf je handen vrij hebt
  • Plan niet te veel op deze dagen: zorg voor rust en laat je kindje lekker slapen wanneer dat nodig is
  • Probeer zelf ook zoveel mogelijk rust te pakken en te ontspannen
  • Heb geduld: ook deze regeldagen gaan voorbij
  • Vraag bij zorgen om advies bij een zorgverlener

Dit zijn de 8 sprongetjes waar je baby het eerste jaar doorheen gaat (en jij dus ook)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen