Genoeg van dezelfde oude babyshower tradities? Probeer de populaire mother blessing

Zwanger Lisa van den Akker 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Vaarwel traditionele babyshowers met al die roze en blauwe clichés en bergen cadeaus. Een nieuwe trend is opkomst: de mother blessing. Wij vertellen je er alles over.

Nog nooit van een mother blessing gehoord? Je bent niet de enige. Toch zijn dit soort ceremonies in opkomst en worden ze steeds vaker georganiseerd als vervanging van de traditionele babyshower.

Wat is een mother blessing?

Maar wat is een mother blessing nu precies? Nou, het is een bijzondere en intieme ceremonie speciaal voor aanstaande moeders. Weg met de focus op cadeautjes zoals bij een babyshower, bij een mother blessing draait het om de geweldige transformatie van vrouw naar moeder. Het is een ceremonie waarbij aanstaande moeders hun liefde en zegeningen delen en zich emotioneel en spiritueel kunnen voorbereiden op de komst van hun kleintje. Een prachtige manier om die extra kracht en positiviteit te krijgen voor hun bijzondere reis naar het moederschap.

De oorsprong van deze ceremonie ligt in oude tradities van bijvoorbeeld de Navajo-stam, bedoeld voor vrouwen om zich voorbereidden op een bijzondere bevallingsreis. Tegenwoordig geven mensen er hun eigen draai aan, geïnspireerd door andere culturen en tradities.

Een mother blessing organiseren

Als je zelf zo’n speciale mother blessing wilt organiseren, voor jezelf of een vriendin, zus of kennis, kun je beginnen met een eerbetoon aan alle voorouders die ooit gebaard hebben. Het is ook fijn om elkaar wat beter te leren kennen, zodat je een veilige en vertrouwde sfeer creeërt.

Samen met familie en vrienden zegen je daarna de aanstaande moeder en zuiver je de ruimte met een vleugje rook. Kaarsen, wierook, kristallen, orakelkaarten en bloemen kun je ook gebruiken om het extra speciaal te maken.

Een mother blessing is vaak emotioneel en het is niet vreemd als er wat tranen bij komen kijken. Het is een emotionele ontladingssessie, die ervoor zorgt dat de aanstaande moeder haar diepste angsten kan delen en symbolisch kan loslaten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door haar al haar angsten op papier te laten zetten, waarna ze die deelt met de groep en vervolgens verbrandt boven een kom water.

Natuurlijk kun je daarnaast ook leuke groepsactiviteiten doen. Denk hierbij aan een buikbeschildering, het maken van vlaggetjes met affirmaties, bloemenkronen vlechten, een heilig voetbad maken of heerlijke hand- en voetmassages. Het draait erom dat de zwangere vrouw zich empowered voelt!

Aan het einde van de ceremonie komt iedereen samen om wensen en verlangens uit te spreken voor de aanstaande mama en haar baby. Die wensen worden dan opgeschreven en begraven in de aarde. Of, als er oplosbaar papier wordt gebruikt, in een pot water gedaan.

Het altaar bij een mother blessing

Iets dat niet mag ontbreken bij een mother blessing is een altaar. Deze staat tijdens de ceremonie centraal. Het is fijn om het altaar zo persoonlijk mogelijk te maken. Zo kun je van te voren een speciale kaars laten maken, die de moeder vervolgens ook weer kan gebruiken tijdens de bevalling. Ook tradities en andere spirituele overtuigingen kunnen in het altaar worden verwerkt.

Dus, als je op zoek bent naar een betekenisvol en doordacht alternatief voor die traditionele babyshower, dan is een mother blessing misschien wel echt iets voor jou!

Nieuwe trend? Een dadchelor is een babyshower voor vaders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme