Iris (33): ‘Voor de babyuitzet zou ik een melkapparaat echt afraden’

Zwanger Jana Witteman 28 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Iris, die niemand zou aanraden een Baby Brezza aan te schaffen.

Bio van Iris (33)

Kinderen: Skyler, 14 weken oud
Beroep: werkzaam in de thuiszorg
Kosten babyuitzet: Zo’n 2300 euro

De babyuitzet van Iris

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“De grotere meubels hebben we in één sessie aangeschaft bij zo’n baby megastore. De kinderwagen, kinderstoel en kinderkamer hebben we daar in één keer gekocht. Kleinere aankopen hebben we later, verspreid over de zwangerschap gedaan.

Ik wilde graag neutrale kleuren: veel wit in combinate met een houtkleur, zodat het overal bij zou passen.”

Hadden jullie van te voren een budget in gedachten?

“Geen strak budget. We hebben wel op internet gekeken wat het allemaal zou kosten. De kinderkamers varieren tussen de 500 en 2500 euro. Dat laatste bedrag is wat ons betreft te gek. We zijn een beetje voor de middenmoot gegaan. Kwalitatief goed, mooi, maar ook betaalbaar.

Zodra ik de kinderkamer zag wist ik: dit is ‘m. Het was een ledikant, de kledingkast, een commode en een kapstop. In totaal hebben we uiteindelijk denk ik zo’n 2300 euro uitgegeven aan te complete babyuitzet.”

Welke kinderwagen zijn jullie voor gegaan?

“Een wagen van Born Lucky. Ook kinderwagens kun je kopen van 200 tot 2500 euro. Deze was in totaal geloof ik 700 euro, met alles erop en eraan. Het fijne aan deze wagen is dat er een reiswieg bij zat en het zitje kan ook worden gedraaid, zodat de wagen later als buggy kan worden gebruikt. Daarnaast zat ook de Maxi Cosi met Isofix bij de prijs inbegrepen.

Ik ben heel blij met deze aankoop. In die grote winkel was een parcours gerealiseerd waar we de wagen konden testen. Ook hier hebben we een neutrale kleur gekozen: een beetje zandkleurig.”

Hebben jullie ook spullen gekregen of geleend voor de babyuitzet?

“De kinderwagen en een gedeelte van de babykamer hebben we van ouders gekregen. Een mooie luieremmer heb ik van een client cadeau gehad, heel lief. Ik weet dat luieremmers ook behoorlijk prijzig kunnen zijn.”

Wat is jullie duurste aankoop?

“De Tripp Trapp stoel is de duurste aankoop die we zelf hebben gedaan. Die hebben we nieuw gekocht voor 250 euro, inclusief newborn-set kom je rond de 300 euro uit. Maar als het goed is heb je daar wel jarenlang plezier van.

Voornamelijk op kleren heb ik bespaard. Heel veel setjes heb ik via Vinted gekocht. Als je een beetje gericht zoekt, dan kom je de leukste pakjes tegen zonder dat iemand ziet dat het tweedehands is. Natuurlijk heb ik ook wel wat nieuwe dingetjes gekocht, maar kinderen dragen die kleren maar zo’n korte tijd. Op deze manier draag ik ook nog wat bij aan het milieu.”

Heb je een miskoop gedaan?

“Ja, dat kun je wel zeggen. We hebben een Baby Brezza gekocht; een soort Senseo apparaat maar dan voor babymelk. Je stopt het melkpoeder erin, je kiest de juiste temperatuur en dan komt de melk eruit. Althans, dat is het idee. Het is ook nog eens een behoorlijk duur apparaat, trouwens. Ik merkte dat onze dochter ieder uur begon te huilen, waarna ik gelukkig gauw merkte dat ze nog honger had.

Wat bleek? De verhouding tussen het melkpoeder en water bleek niet te kloppen. Het apparaat hebben we direct teruggebracht, dus die 290 euro hebben we teruggekregen. Maar ik vind het schandalig. Zo’n apparaat lijkt fantastisch, maar als je niet oplet, dan kan je kind ondervoed raken.

Achteraf is dit blijkbaar een bekend probleem, online las ik hier verschillende verhalen over. Maar een oplossing voor dit apparaat is er nog niet.”

Wat is onmisbaar voor andere ouders?

“Ik ben heel blij dat we hebben geinvesteerd in een goed matras met topper van Aerosleep. Ook als je kind zou omrollen, kan ze op dit matras blijven doorademen. Dat geeft mij veel rust. Alleen al de topper was 75 euro en het matrasje was ook nog eens 150 euro; een investering, maar de veiligheid voor je kind is onbetaalbaar.

Laat je niet verleiden door allerlei ‘zogenaamd’ handige gadgets. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat; een flessen-afdruiprek, of luierverwarmers. Iedereen mag het natuurlijk zelf weten, maar wat mij betreft is dat echt niet nodig.”

    Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme