Hanne (46): ‘Bij elkaar blijven voor de kinderen, werd alsnog scheiden’

Persoonlijk Laura Saija 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Hanne en Joost waren bijna 25 jaar samen toen zij gingen scheiden. Het grootste deel van hun huwelijk waren ze samen voor hun zoon Sven. “Ik vraag me nog steeds af waarom ik niet eerder weg ben gegaan”, vertelt Hanne aan onze grote zus J/M Ouders.

“Joost en ik leerden elkaar al vroeg kennen, toen we begin twintig waren. Allebei maakten we meteen kenbaar dat we een kinderwens hadden. We waren best vroeg volwassen en ‘burgerlijk’, want we kochten meteen een eengezinswoning.

Scheiden

Ook werkten we allebei fulltime; we waren dus lekker huisje, boompje, beestje. Helaas bleef een zwangerschap uit. Jarenlang probeerden we zwanger te worden en in de tussentijd hield ik me bezig met de inrichting van ons huis en mijn carrière.

Uiteindelijk zijn we op mijn achtentwintigste naar de huisarts gegaan en zo kwam we in een fertiliteitstraject terecht. Gelukkig werd ik met hulp van het ziekenhuis wel snel zwanger. Onze zoon Sven werd geboren.

Ruzie over opvoeding

Ons doel hadden we eindelijk bereikt. Na bijna tien jaar samen zijn en proberen, hadden we eindelijk een kind gekregen. Sven opvoeden bleek niet makkelijk. We waren zo lang met z’n tweeën geweest… We vonden een kind een enorme overgang.

Joost en ik kregen veel ruzie met elkaar, bijvoorbeeld over de opvoeding van Sven. Zo vond Joost dat ik niet streng genoeg was en ik vond juist dat hij veel te ouderwets was. Toen Sven op vijfjarige leeftijd nog een jaartje moest kleuteren, begon Joost elke dag woordjes met hem te leren lezen.

Niets meer samen

Hij vond het belachelijk dat zijn zoon ‘achterliep’ op leeftijdgenoten. Sven vond het verschrikkelijk om te lezen en was totaal niet geïnteresseerd, maar hij moest zitten en leren van Joost. Ik vond juist dat hij lekker zijn eigen tempo aan moest blijven houden.

Op dit soort momenten liep de spanning tussen Joost en mij hoog op. Tot op een punt dat we het bijna nergens meer over eens konden zijn. Meerdere malen riepen we tijdens een ruzie tegen elkaar dat we wilden scheiden. We deden namelijk ook niets meer samen als koppel.

Huishouden draaiende

Het enige wat we samen deden was voor Sven zorgen, maar zelfs daar waren we geen goed team voor. Na elke ruzie besloten we toch bij elkaar te blijven, omdat het anders zielig was voor Sven. Enig kind en ook nog gescheiden ouders. Dat konden we hem niet aandoen.

Dus bleven we bij elkaar. De fut was er totaal uit en Joost en ik leidden allebei aparte levens. Wel zaten we samen aan het avondeten en hielden we het huishouden draaiende. Er waren ook heus gezellige momenten, maar het was niet bepaald het huwelijk dat je voor ogen hebt voor jezelf.

Leven verspild

Toen Sven een tiener werd, begon hij meer een eigen leven te krijgen en was hij steeds minder thuis. Op dat moment hadden Joost en ik helemaal niets meer om samen te doen. We besloten alsnog uit elkaar te gaan. Ook Sven zag in dat dit de beste oplossing was.

Nu ben ik een jaar verder en vraag me nog steeds af waarom ik niet eerder weggegaan ben. Ik heb nu veel meer plezier in mijn leven en ben eindelijk weg uit die negatieve sfeer en sleur. Ik ontmoet leuke mensen en pak oude hobby’s weer op. Het voelt alsof ik tien jaar van mijn leven verspild heb door in een ongelukkig huwelijk te zitten.”

Lees hier verder over zes belangrijke levenslessen die kinderen van gescheiden ouders leren.

Tess (45): ‘Als mijn kind 18 is, wil ik direct scheiden’  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen