Waarom je je niet hoeft te schamen voor striae na een zwangerschap

Gezondheid Vera Guldemeester 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De één heeft er al voor haar zwangerschap last van en de ander pas erna. We hebben het over striae, ook wel de paarsrode dunne streepjes in de huid die ontstaan als de huid uitrekt. Veel vrouwen vinden deze strepen op hun borsten, buik, benen, heupen of billen maar wat lelijk. Maar waarom eigenlijk? In dit artikel lees je het een en ander over striae en waarom je je er niet voor hoeft te schamen.

Vaak begint striae met een jeukende huid. Dit is een teken dat de huid de snelle groei van je lichaam niet aankan. Na verloop van tijd worden er rode lijnen zichtbaar. Veel vrouwen schamen zich hiervoor en de striemen worden dan ook vaak weggestopt onder een badpak of onder kleding. Omdat striae niet meer weggaan kun je ze beter maar accepteren, hoe moeilijk dat ook is.

Wat is striae precies?

Striae in de huid ontstaat omdat het onderhuidse bindweefsel de snelle groei en uitrekking van de huid niet bij kan houden. Vervolgens ontstaan er scheurtjes in de huid. Striae kan ontstaan in elke situatie waarin de huid binnen een korte periode wordt opgerekt. Dit kan bij vrouwen en mannen gebeuren. Denk hierbij aan een groeispurt in de puberteit, wanneer je snel aankomt of bij bodybuilders. Meer dan 70 procent van de vrouwen krijgen er last van tijdens een zwangerschap. Striae die tijdens de zwangerschap ontstaan worden ook wel zwangerschapsstriemen of zwangerschapsstrepen genoemd.

Waarom je niet onzeker hoeft te zijn

  1. Niet alleen jij, maar ook je moeder, je buurvrouw, de mooie presentatrice op televisie, dat model in je tijdschrift en het meisje achter de kassa hebben striae. Bij sommige mensen valt het misschien minder op door bijvoorbeeld de kleding die ze dragen maar wanneer je hun huid van dichtbij zou bekijken zou je het wel degelijk zien. Maar liefst 90 procent van alle vrouwen heeft er last van, bij 70 procent heeft een zwangerschap de striae verergerd.
  2. Striemen wordt vaak als lelijk of ontsierend ervaren, maar waarom? Kijk eens met andere ogen naar de haast sierlijke lijnen.
  3. Zie striae als stoere tijgerstrepen en bedenk dat ze er niet voor niets zijn: je bent het eerst huisje van je baby geweest. Love your lines, hoe moeilijk dit zeker in het begin ook is.
  4. Vaak ben je te kritisch op je eigen strepen, maar een ander (bijvoorbeeld je partner) valt ze niet eens op.
  5. Maak eens wat foto’s van jezelf wanneer je goed in je vel zit. Wanneer je een onzeker moment hebt kun je die bekijken en dan zie je hoe mooi je eigenlijk bent.
  6. Leer jezelf om van je lichaam te houden. Ga elke ochtend naakt of in je ondergoed voor de spiegel staan en zeg tegen jezelf: ‘Looking good’. Wedden dat het na een tijdje helpt?

Met deze vijf tips verzorg je je huid extra goed als je zwanger bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen