Als een fertiliteitstraject niet lukt, maar je toch die kinderwens hebt

Zwanger worden Sanne Verweij 31 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb je een kinderwens, maar ben je onvruchtbaar en lukt het niet met behulp van fertiliteitsbehandelingen om zwanger te worden? Dit kan een grote teleurstelling zijn. Wil je die kinderdroom niet opgeven? Er zijn nog andere manieren om je kinderwens in vervulling te laten gaan.

Een klein baby’tje in je armen of een peuter die continu voor je voeten rent: voor jou is het een droomscenario. Dit kan nog steeds uitkomen, alleen waarschijnlijk niet zoals jij dit voor ogen had. Dat is niet erg, maar wel even slikken. Er zijn nog andere manieren om toch voor je kinderwens te gaan dus misschien past een van de volgende opties wel bij jou.

Andere opties voor een kind

Als een van jullie beiden onvruchtbaar is, kun je nog denken aan verschillende manieren om toch samen een kind te krijgen.

Eiceldonatie

Als een vrouw in een vervroegde overgang zit, slecht functionerende eierstokken heeft, onvruchtbaar is of een erfelijke ziekte heeft, is eiceldonatie een optie. Een vrouw, de eiceldonor, staat onbevruchte eicellen af aan jou. Die eicellen worden bij de donor verkregen en daarna bevrucht met een zaadcel van (als dit mogelijk is) je eigen partner. De donoreicel wordt daarna bij jou in de baarmoeder geplaatst.

Zaaddonatie

Als jouw man onvoldoende of afwijkende zaadcellen heeft, of een erfelijke ziekte bij zich draagt, kan je denken aan zaaddonatie. Maar ook als je seksuele moeilijkheden ondervind, lesbisch of alleenstaand bent, is dit een optie. Het zaad komt dan van een donor; dit kan een bekende of een onbekende zijn via de spermabank.

Embryodonatie

Als zowel jij als je partner onvruchtbaar is, kan je naar embryodonatie kijken. Embryodonatie wordt gedaan door bekende of onbekenden via een embryobank. Dit zijn embryo’s die zijn ontstaan zijn uit een IVF of een ICSI- behandeling en worden gedoneerd aan stellen die niet vruchtbaar zijn. De embryo wordt bij jou in de baarmoeder geplaatst. De embryodanateur heeft geen rechten of plichten tegenover het kind. Jij en je partner zijn de ouders.

Draagmoeder

Als jouw baarmoeder niet geschikt is voor een zwangerschap of als je gezondheid dit niet toelaat, kan je voor een draagmoeder kiezen. Jouw eicel wordt door middel van IVF of ICSI bevrucht met het zaad van je (als je die hebt) partner. De bevruchte eicel wordt niet bij jou, maar in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Na de geboorte staat de draagmoeder de baby aan jullie af. Hier zijn wel strenge regels aan verbonden.

Adoptie en pleegzorg

Als je onvruchtbaar bent, kun je er ook voor kiezen om een kind te adopteren. Voorafgaand aan de adoptie zit een lange procedure om te kijken of jullie geschikt zijn om ouders te worden. Je kunt ook kijken naar pleegzorg. Het verschil tussen adoptie en pleegzorg is dat bij adoptie het kind juridisch jouw eigen kind wordt. Met pleegzorg is er een gedeeld ouderschap: de biologische ouders van het pleegkind zijn dan nog in beeld en hebben inspraak. Adoptie en pleezorg zijn beide mooie keuzes, omdat je niet alleen je eigen kinderwens vervult, maar ook een kind helpt door hem een thuis te bieden.

5x vragen over je vruchtbaarheid die je wil stellen aan je fertiliteitsarts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme