Zo hou je je relatie goed tijdens een fertiliteitstraject, volgens een ervaringsdeskundige

Kinderen Rachelle Weiler 17 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Als het krijgen van kinderen niet (meteen) lukt, kan dit heel verdrietig en frustrerend zijn. Er zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden om tóch zwanger te worden. Wel kunnen zulke trajecten leiden tot druk op je relatie. Hoe hou je dan je relatie goed gedurende deze stressvolle tijd? Een lezeres van Famme die dealde met fertiliteitsbehandelingen van 4,5 jaar geeft advies.

Dat je relatieproblemen kunt krijgen is op zichzelf niet raar. Beide aanstaande ouders staan onder veel druk, mentale- en fysieke uitputting en krijgen soms te maken met de ene teleurstelling na de ander.

Zo hou je je relatie goed tijdens een fertiliteitstraject 

Hou deze punten in het achterhoofd en hou je uiteindelijke doel voor ogen, zegt de ervaringsdeskundige die haar tips heeft gedeeld. Dat het wachten het allemaal waard is, weet zij zelf ook. Na 4,5 jaar van fertiliteitsbehandelingen en hoop en frustratie, is zij nu moeder van een jongenstweeling.

Geef elkaar niet de schuld

Bij ongeveer 33 procent van de stellen kunnen artsen na veelvuldig onderzoek niet concluderen waar ‘het probleem’ precies ligt. Dat betekent dat in ongeveer twee derde van de gevallen, dit wel zo is. Mogelijkheden zijn hormonale problemen bij de vrouw, problemen met de zaadkwaliteit bij de man, en alles er tussenin. Als je als stel dit nieuws hebt gekregen, is het moeilijk om elkaar niet de schuld te gaan geven. De persoon met de slechte uitslagen voelt zich er waarschijnlijk zonder een wijzende vinger al verdrietig genoeg over.

Ligt het probleem niet bij jou? Probeer het dan toch te zien als een gezamenlijk probleem. Hoe gaan jullie dit samen oplossen? Wat zouden jullie kunnen proberen? Hoewel de oorzaak misschien slechts ligt bij één persoon, ondervinden jullie als stel hier de problemen van. Probeer ze ook vanuit dat oogpunt op te lossen.

Probeer elkaar te steunen in tijden van verdriet en woede

Iedereen uit zijn frustratie of verdriet op een andere manier, maar het mag duidelijk zijn dat onvruchtbaarheid en een fertiliteitstraject voor veel teleurstelling zal zorgen. Deze teleurstelling kan zich soms maanden of zelfs jaren duren. Gevoelens kunnen ontzettend snel veranderen, van hoop naar teleurstelling en van geluk naar verdriet. Probeer er achter te komen wat niet alleen jij na een vervelende uitslag nodig hebt, maar ook waar je partner behoefte aan heeft. Heeft hij of zij bijvoorbeeld behoefte om zich even terug te trekken na een afspraak? Of misschien juist een knuffel een avond voor de televisie met de telefoon uit?

Vind jij het fijn om tegen iemand te kunnen ventileren na een teleurstellende uitslag, of heb je behoefte aan een peptalk? Praat hier met je partner over. Het is voor buitenstaanders soms moeilijk te raden naar iemands gevoel en verlangen. Geef elkaar de ruimte en herinner elkaar eraan dat jullie dit proces samen doorlopen.

Praat eerlijk en praktisch over de opties

Zodra zwanger worden niet lukt, is het zaak dat je in eerste instantie met een fertiliteitsarts gaat praten. Hij of zij zal verder onderzoek verrichten. Zodra er een mogelijke diagnose is gevonden, zal de arts jullie opties voorleggen. Bespreek deze eerlijk met elkaar. IVF kan succesvol zijn, maar kan in sommige gevallen erg duur zijn. Ook kan IVF een behoorlijke belasting zijn voor de vrouw. Zijn jullie daar klaar voor en hebben jullie daar ruimte voor in jullie budget?

Respecteer elkaars gevoel

Zodra je eenmaal fertiliteitsbehandelingen ondergaat, zal je langzaamaan steeds meer besmet raken met ‘babyfever.’ De kans is groot dat je kinderwens alleen maar groter wordt, naarmate de behandelingen niet succesvol zijn. Zelf kan je hierdoor behoorlijk met oogkleppen op door de behandelingen gaan, maar respecteer ook de gevoelens van je partner hierin. Mocht je partner van mening verschillen over hoe lang jullie het gaan proberen, of over de lengte van pauzes tussen behandelingen in, probeer dan een compromis te sluiten. Leg duidelijk uit waarom doorgaan of juist even stoppen voor jou belangrijk is, maar erken ook zijn of haar gevoel.

Maak samen een plan

Samen besluiten om een IVF-traject in te gaan, maar bijvoorbeeld wel blijven roken, drinken en feesten, is niet effectief en verstandig. Praat met je partner over het belang van deze behandeling. Het is belangrijk dat jullie hier samen prioriteit aan geven en beseffen dat het ook invloed kan hebben op andere zaken die lopen. Een vakantie met vrienden, zakenreizen en een ongezonde levensstijl zijn hier een paar voorbeelden van.

Reserveer samen een bepaalde periode van tijd waarin jullie allebei de fertiliteitsbehandelingen de prioriteit maken.

Vind samen een manier om te blijven lachen én relativeren

Dit kan soms moeilijk zijn. Blijf maar eens lachen als meerdere fertiliteitsbehandelingen niet succesvol zijn. Toch is het heel erg belangrijk om na de eerste frustratie en verdriet, ook met elkaar te kunnen blijven lachen. Probeer samen de onderstrepen dat jullie relatie in de basis sterk en goed is, en dat jullie hier met een lach en een traan doorheen zullen komen.

Probeer het spannend te houden

Misschien wel het lastigste om te doen op het moment dat je in een fertiliteitstraject zit. Hoe hou je je relatie spannend als je bijvoorbeeld op gezette tijden seks moet hebben? Of wanneer je als vrouw zo volgepompt met hormonen bent, dat je seksdrive volledig is verdwenen? Dit is een heel lastig punt, maar wel belangrijk.

Praat hier met elkaar over. Vertel je partner hoe je je voelt, en kijk of je hier samen een mouw aan kunt passen. Seks en intimiteit hoeft lang niet altijd gemeenschap te betekenen. Begin eens met een massage en ontdek wat er allemaal nog tussenin zit. Zolang jullie op gezette tijden even alleen maar bezig zijn met elkaar, werk je al op een positieve manier aan je relatie.

Schakel hulp in als dat nodig is

Fertiliteitsbehandelingen zijn slopend, zowel fysiek maar ook mentaal. Je krijgt te maken met gevoelens als frustratie, hopeloosheid, verdriet, hoop, teleurstelling en angst. En vaak allemaal tegelijkertijd. Er zullen misschien momenten zijn dat je het gevoel hebt dat jij en je partner die connectie even kwijt zijn. Of gevoelens van schuld spelen bij jou of je partner op. Verdient hij of zij geen andere partner die hem of haar wel kan schenken wat ze wilt? En hoe praat ik over deze gevoelens? Schakel hulp in. Een objectieve partij die ervaring heeft op dit vlak kan wonderen doen.

Toch weer ongesteld als je zwanger wil worden? 7x tips om positief te blijven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme