Toch weer ongesteld als je zwanger wil worden? 7x tips om positief te blijven

Gezondheid Rachelle Weiler 25 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Als je hebt besloten dat je zwanger wil worden, is eigenlijk elke maand er een teveel. Daarom geven we je tips om positief te blijven als de menstruatie toch helaas weer voor de deur staat.

Zwanger worden kan ervaren worden als een stressvolle tijd.  Je wil zo snel mogelijk een positieve test in handen hebben, maar soms duurt het proces toch langer dan je had gedacht.  Daarom heb je  soms heb je een extra motivatie nodig om positief te blijven. Voilà, check deze onderstaande lijst!

1. Je bent niet de enige!

Voel je je gefrustreerd of verdrietig als je weer ongesteld bent geworden? Of misschien een traantje als de test negatief blijkt te zijn? Sterk je met de gedachte dat je echt niet de enige bent. Duizenden vrouwen proberen net als jij zwanger te worden, en iedereen heeft per maand ongeveer een kans die varieert tussen de 10 en 25%. Een grote groep vrouwen moet dus maandelijks omgaan met een teleurstelling, terwijl een slechts kleine groep een succesje te vieren heeft. Maar niet getreurd, daar hoor jij binnenkort ook vast bij!

2. De statistieken zijn in jouw voordeel

Als je zwanger probeert te worden en je hebt maandelijks een kans om zwanger te worden, is de kans dat jij binnen een jaar zwanger bent ongeveer 85%. Dat zijn hele mooie statistieken! Hou je daar aan vast als je weet dat het deze maand weer niet is gelukt. Draai het om in je hoofd en denk op zo’n moment: ik ben weer een maand dichterbij mijn gewenste zwangerschap.

3. Wees lief voor jezelf

Grote kans dat de twee weken voordat je ongesteld werd, soms spannend waren. Je hebt misschien voor de zekerheid dat wijntje even laten staan, en geleefd met de mogelijkheid van een zwangerschap in je hoofd. Zodra blijkt dat dit deze maand nog niet het geval is; treat yourself!
Wees lief voor je lichaam, maar drink ook weer een lekker wijntje met vrienden of ga een avond op pad. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, maar probeer ook te genieten van nu, en de momenten dat je nog niet zwanger bent. Voor hetzelfde geld is dat volgende maand helemaal anders!

4. Zorg ervoor dat je het zwanger worden goed aanpakt

Niets is vervelender dan ongesteld worden zonder dat je eigenlijk wel weet of je de juiste vruchtbare dagen te pakken had. Hou je cyclus bij, wees alert op je lichaam en de vruchtbare dagen en pak het baby-making proces samen op met je partner op een leuke en ontspannen manier. Als je dan vervolgens toch een menstruatie aan voelt komen, weet je in ieder geval dat je de kans optimaal hebt benut. Jullie treft dus zeker geen blaam!
In deze artikelen lees je alles over het vinden van je vruchtbare dagen door de Billingsmethode en het vinden van je eisprong met de Basale Temperatuurmethode.

5. Weet wanneer en waar je hulp in kan schakelen

Als je onder de 35 bent en je probeert een jaar lang zwanger te worden zonder resultaat, kan een huisarts je doorsturen naar een fertiliteitsarts. Ben je boven de 35, dan kan dit al na 6 maanden.
Je hoeft deze telefoonnummers zeker niet onder je sneltoets te hebben zodra je gaat proberen zwanger te worden, maar soms kan het na een langere tijd rust geven om eens uit te zoeken door welke arts of in welk ziekenhuis je geholpen zou willen worden. En om eens wat vragen te formuleren waar je graag een antwoord op wil hebben. Als je bijna tegen een jaar proberen aan zit, is het verstandig om goed je cyclus bij te houden met een app of een temperatuurcurve, zodat de arts deze informatie direct kan gebruiken.

6. Hou je relatie sterk

Hoewel zwanger worden een hele spannende en intieme tijd kan zijn voor koppels, kan het wel zo zijn dat dit minder wordt zodra het langer duurt dan verwacht. Werk daarom actief aan je relatie en zorg ervoor dat jullie ook leuke dingen blijven doen samen, die niet samenhangen met jullie wens om ouders te worden. In dit artikel lees je tips hoe je je relatie sterk houdt tijdens een fertiliteitstraject.

7. Vind een klankbord

Zwanger worden kan een hele spannende en opwindende tijd zijn, maar naarmate het langer duurt kan het ook stress, teleurstelling en verdriet opleveren. Kies mensen uit om hier over te praten. Dit kan je moeder zijn, of een goede vriendin die bijvoorbeeld ook zwanger probeert te worden. Maar er zijn ook veel online forums waar je je ei kwijt kan bij gelijkgestemde moeders. Ga voor de optie die het beste werkt voor jou!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme