Steeds minder seks in je relatie? Waarom dat niet per se een slecht teken is

Relatie Eva Spigt 24 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Voel je je niet altijd (meer) aangetrokken tot je partner? Dit is geen reden tot zorgen. Psycholoog Liselotte Visser geeft aan dat het belang van een fysieke aantrekkingskracht vaak wordt overschat. Mensen die langdurige gelukkige relaties hebben, hebben niet altijd een goede seksuele klik. Dit hoeft dus nog geen dealbreaker te zijn voor een relatie.

Zo zit dat:

Wat is een seksuele klik?

Een elektrische shock door je lichaam als je diegene voor het eerst ontmoet, zo kan je een seksuele aantrekkingskracht ook wel omschrijven. Het gevoel dat je in vuur en vlam staat. Wat je lichaam doet trillen en waarbij je strak staat van de spanning.

Een verslavend gevoel. Hoewel het waanzinnig spannend is om dit met iemand te hebben, een seksuele klik hoeft niet altijd aanwezig te zijn in een goede relatie.

Geen seksuele klik

Uit onderzoek onder 1.300 personen blijkt dat 70 procent van de stellen in de het eerste jaar van de relatie nog twee keer of vaker seks heeft per week. Na 5 – 10 jaar is dat nog maar 23 procent en daarna zakt het zelfs terug naar 17 procent.

Een derde van de stelletjes, heeft weleens minimaal 3 maanden geen seks. Van de stellen die meer dan 10 jaar samen zijn, heeft zelfs meer dan 50 procent seksloze periodes.

Kortom: veelal verdwijnt de seksuele klik naarmate de relatie dus langer wordt. De nieuwsgierigheid gaat eraf en de passie die er eerst was, veranderd in vertrouwen en geborgenheid. Dit hoeft geen probleem te zijn als jullie er allebei oké mee zijn dat er minder seks is.

Ellen Laan, Seksuologe, geeft aan dat een tijdje geen seksuele klik hebben, niks is om je zorgen om te maken. Bijvoorbeeld met de komst van een kindje, kan het er bij in schieten.

“Als je net een kindje hebt gekregen, veranderd je relatie en krijgt je kind een belangrijke rol in het leven. Dan is het toch heel raar om te verwachten dat seks in dezelfde frequentie doorgaat? Het is helemaal niet erg om een periode minder te vrijen. Laten we vooral seks hebben omdat we dat willen, niet omdat het van de statistieken moet.’’

Maar wel aan de slag

Seks is echter wel de verbindende factor voor een relatie. Wachten om weer die klik te voelen, is niet aan te raden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je libido, de seksuele klik, geen biologische drift is zoals honger en slaap. Je wilt je dus bewust openstellen om weer de hots te krijgen voor je partner. Dat betekent een hete date plannen met je lief.

Je moet je pas zorgen maken als die ontbrekende seksuele klik ook zorgt voor minder intimiteit op andere gebieden. Zolang je relatie goed is, en jullie één keer in het half jaar de sterren van de hemel seksen, is er niks aan de hand. Het gaat er natuurlijk om wat jullie er zelf van vinden en allebei blij zijn met de frequentie.

Key is natuurlijk, blijven communiceren.

Dit zijn de 8 populairste seksuele fantasieën onder vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme