Tips om je kind goed te laten slapen tijdens een hittegolf

Kinderen Lisa van den Akker 17 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe warm het precies wordt, daar zijn deskundigen het nog niet over eens. Maar dát het warm wordt, dat is zeker. Leuk natuurlijk, maar op sommige vlakken ook best lastig. Slapen bijvoorbeeld. Niet alleen voor jezelf. Zeker ook voor je kinderen. Dus hoe zorg je er nu toch voor dat je kind(eren) voldoende slaapt tijdens een hittegolf? Kinderslaapcoach Susanne Willekes geeft een aantal tips.

Voor veel kinderen is het al zover, de zomervakantie is aangebroken. Heerlijk, zes weken vrij én hopelijk mooi weer.  Het begint in ieder geval al goed, want de media speculeren al dagen over temperaturen die mogelijk richting de 40 graden gaan. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. En hoe heerlijk die warmte voor de meeste van ons ook is, het grote nadeel is meestal dat je er toch wat minder goed door slaapt. Daarom delen GoStudent en kinderslaapcoach Susanne Willekes graag een aantal tips.

Tips om je kind goed te laten slapen tijdens een hittegolf

Want ondanks dat kinderen niet meer op school hoeven te presteren, die goede nachtrust is nog steeds onmiskenbaar belangrijk. Slapen heeft namelijk een positief effect op onder andere je humeur, veerkracht, de ontwikkeling van je brein, geheugen, gewicht, motoriek, energie niveau en immuunsysteem. Allemaal even belangrijk en nodig om er voor te zorgen dat
jouw kind niet alleen het meeste uit zijn of haar zomervakantie kan halen, maar over een week of zes ook weer fris en fruitig terug de schoolbanken in kan.

Moeders opgelet: zo hou je het hoofd koel tijdens deze warme dagen

Handige tips

Willekes deelt de volgende handige tips:

 •  Houd overdag de raambekleding dicht om de warmte buiten te houden.
 • Als de temperaturen aan het begin van de avond wat dalen, open dan alle ramen in huis om de wind binnen en de warmte buiten te krijgen.
 • Als je een kamer helemaal boven in huis hebt (op een zolder) zet daar dan een raam open, de warmte gaat altijd omhoog en kan zo het makkelijkst je huis weer verlaten.
 • Gebruik zoveel mogelijk katoenen dekbedovertrekken in plaats van andere warmere materialen.
 • Als de bedden plastic hoezen hebben voor bedplassende kinderen, verwijder die hoezen dan.
 • Laat je baby of peuter in alleen een rompertje en luier slapen óf met alleen een luier en een dunne slaapzak. Oudere kinderen kunnen gerust alleen in hun ondergoed slapen.
 • Laat je kinderen voor het slapen gaan douchen of een bad nemen met lauw water: de lichaamstemperatuur daalt zo en het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Beide elementen zorgen ervoor dat je makkelijker inslaapt.
 • Leg beddengoed, kussensloop en het knuffeldier in een plastic zak in de vriezer en leg deze vlak voor het slapengaan weer op en in het bed.
 • Besproei je kind met water met behulp van een good old plantenspuit.
 • Geef je kind een nat washandje mee voor op het voorhoofd.
 • Laat je kind op ijsblokjes sabbelen tijdens het naar bed gaan ritueel.
 • Houd je kinderen gedurende de dag voldoende gehydrateerd.
 • Gebruik een ventilator. Je kan ook een klein waterflesje invriezen en het bevroren flesje voor de ventilator plaatsen. Zo creëer je in feite je eigen airco. Plaats de ventilator niet te dicht bij je kind en zorg ervoor dat de ventilator niet recht in zijn of haar gezicht blaast. En, pas op met snoeren.
 • Last but not least: stel je kind gerust en erken dat de warmte het moeilijker maakt om in slaap te komen.

Onderzoek: dit gebeurt er dus écht met je kind als hij te weinig slaapt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme