Wat zijn affirmaties en waarom zou je die gebruiken tijdens je bevalling?

Kinderen Laurien Bleeker 15 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Affirmaties, je hoort er steeds vaker over en al helemaal als je zwanger bent en je bevalling aan het voorbereiden bent. Maar wat zijn dat nou eigenlijk, wat kan je ermee en waarom zou je die affirmaties gebruiken tijdens je bevalling?

Als je vertrouwen hebt in je lichaam en positief kijkt naar je naderende bevalling, dan kunnen affirmaties dit gevoel versterken. Ben je huiverig voor je bevalling? Ook dan dragen affirmaties positief bij aan dit gevoel en uiteindelijk aan de geboorte van je kindje. We leggen het voor je uit.

Wat zijn affirmaties?

Affirmatie betekent bekrachtiging, het komt van het Latijnse woord affirmare. Een affirmatie is dan ook niet meer dan een zin (mantra), een aantal woorden of een gedachte die een bepaald gevoel kan versterken. Affirmaties kunnen negatief ‘Ik kan dit niet’ of positief ‘Mijn lichaam is hiervoor gemaakt’ zijn. Natuurlijk stimuleren we positieve affirmaties.

Zo’n gedachte werkt het beste als je deze zo veel mogelijk herhaalt. Gebruik je een positieve gedachte tijdens je bevalling, dan kan deze je kracht geven en bijdragen aan een positieve bevalervaring. Natuurlijk werkt zo’n affirmatie niet als je de gedachte niet echt voelt of als je er niet in gelooft.

Dit komt omdat je lichaam en geest altijd met elkaar verbonden zijn en door zo’n positieve affirmatie in je hoofd te herhalen, of hardop te zeggen tegen jezelf, kan dat van invloed zijn op je lichaam en je bevalling.

Je kan affirmaties voor jezelf bedenken, maar er zijn ook speciale kaarten te koop waarop positieve bekrachtigende gedachtes staan.

Sommige vrouwen vinden het fijn om al voor hun bevalling affirmaties in het huis te hebben hangen, om ze regelmatig even te kunnen herhalen in gedachten. Visualisatie versterkt het gevoel nog eens extra: neem bijvoorbeeld elke dag even de tijd om je positieve bevalling te visualiseren en herhaal je favoriete affirmaties daarbij.

Positieve affirmaties gebruiken

Welke affirmatie voor jou werkt, dat verschilt per persoon. We hebben een aantal bekrachtigende zinnen voor je verzameld, om je een beetje op weg te helpen. Misschien zitten er wel een paar tussen die voor jou goed kunnen werken, of haal je er inspiratie uit en bedenk je eigen positieve gedachtes.

Sommige affirmaties kan je al tijdens je zwangerschap voor jezelf herhalen, andere zijn er echt voor tijdens je bevalling.

Affirmaties voor tijdens je zwangerschap

Schrijf ze op, hang ze op of herhaal ze regelmatig in je hoofd zodat ze een zo goed mogelijk positief effect hebben:

  • Ik ben goed voorbereid op de geboorte van ons kindje
  • Mijn lichaam kan dit, ik kan dit
  • Ik ben ontspannen en klaar voor de geboorte van ons kindje – Ik heb vertrouwen in mijn lichaam: ze weet wat ze moet doen – Ik vertrouw op mijn eigen gevoel
  • Ik ben sterk, ik kan dit

Affirmaties voor tijdens je bevalling

Bij elke wee kan je je affirmaties voor jezelf herhalen, in gedachten of hardop. Je partner kan je daar eventueel bij helpen, vooral als je even uit balans raakt.

  • Deze wee zorgt ervoor dat mijn kindje steeds dichterbij komt – Nog even en dan heb ik mijn kindje in mijn armen
  • Mijn lichaam kan dit, het is hiervoor gemaakt
  • Ik kan dit
  • Mijn baby komt eraan
  • Mijn lichaam werkt hard/ik werk hard om mijn baby ter wereld te brengen

Meer tips voor de bevalling lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Positief over bevallen van Milli Hill

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme