8x De leukste manieren voor kleuters om spelend te leren: met Duplo of andere blokken

Kinderen Laurien Bleeker 15 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Spelend leren is dé manier om je kind al op jonge leeftijd iets bij te brengen. Deze tips helpen je op weg.

Al jarenlang spelen kinderen, van jong tot oud, graag met Duplo, Lego of andere gekleurde blokken die op elkaar gestapeld kunnen worden. En ook volwassenen bouwen graag een blokje mee. Ga dan ook eens met je kind aan de slag met een berg Duplo of andere blokken en leer hem of haar spelenderwijs van alles aan de hand van de blokjes.

Spelend leren voor kleuters

Zo heeft je kind niet alleen plezier in het spelen met papa of mama, maar leert het onbewust ook nog eens heel veel. Dit zijn de leukste manieren voor spelend leren voor kleuters met blokken.

1. Kleuren leren

Hoeveel we zelf ook van houten speelgoed houden, Duplo blokken blijven favoriet bij kids. En gek is dat niet, want ze kunnen er hun complete fantasie in kwijt. Daarnaast trekken de primaire kleuren van de blokken kinderen aan en laat dat nou net het idee van deze oefening zijn: kleuren herkennen en benoemen.

Laat je kind eerst alle kleuren sorteren en daarna gaan jullie de kleuren benoemen. Herhaal dit een paar keer in de week en je zal zien dat je kind de kleuren zo onder de knie heeft.

2. Van hoog naar laag

En andersom! Bouw samen torens van de blokken en laat je kind ze van hoog naar laag neerzetten en andersom. Om het wat moeilijker te maken kan je zelf een aantal torens met verschillende hoogtes door elkaar neerzetten en je kind vragen om ze in de juiste volgorde neer te zetten.

3. Bouwwerken namaken

Maak een simpel bouwwerkje en laat je kind het namaken. Lukt dat goed? Maak het dan steeds een beetje moeilijker. Je kind leert zo observeren en het ontwikkelt of vergroot zijn ruimtelijk inzicht.

4. Rollenspel

Verzin samen een verhaal om de Duplo blokken heen. Misschien heb je ook wat Duplo dieren liggen, of auto’s. Door je kind na te laten denken over een verhaal met een begin, midden en einde, stimuleer je die eindeloze fantasie van je mini.

5. Tellen

Begin met het tellen van blokken: lukt dat van één tot tien? En van tien tot één? Leg daarna de tien blokken op een rij en haal er een paar weg, hoeveel blokken missen er?

Om het moeilijker te maken kan je ook aan je kind vragen om de gaatjes op een Duplo blokje te tellen. Welke heeft de minste en welke heeft de meeste gaatjes? Laat hem de blokjes op volgorde leggen.

6. Veel en weinig

Wat is veel en wat is weinig? Laat je kind een inschatting maken van het aantal blokjes op de ene stapel en het aantal op de andere stapel: welke heeft de meeste blokken?

Tel ze daarna samen om te kijken of de inschatting juist was en oefen dit een paar keer. Laat je mini de hoopjes blokken op volgorde leggen van veel naar weinig of andersom.

7. Motorische ontwikkeling

Maak een doolhof van Duplo blokjes op een grote plaat en laat je kind er een balletje doorheen manoeuvreren. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling.

8. Onthouden

Leg een aantal verschillende kleuren blokken bij elkaar en laat je kind er goed naar kijken. Haal dan, als je kindje zijn ogen dicht heeft, een kleur weg en laat hem vertellen welke dat is. Dit kan je ook doen met blokken die groter en kleiner zijn of bijvoorbeeld verschillende vormen hebben.

Nog meer spelend leren:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen