5 manieren om je kind spelenderwijs het alfabet te leren

Kinderen Marleen Staal 7 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Het is na lopen de allerleukste mijlpaal van je kind: de eerste woordjes. Na wat heel wat uren ‘dada’s die om je oren vliegen, duurt het niet lang meer voor het tijd is om het hele alfabet te leren. En hoe kun je dat beter doen dan tijdens een spelletje? Leren is per slot van rekening leuk, toch? 

Zo houd je het voor jezelf ook leuk op een druilerige zaterdagmiddag en door alle spelletjes, films en knutselideeën heen bent. Samen een spelletje doen terwijl die kleine praatjesmaker alle letters van het alfabet leert? Dan sla je gelijk twee vliegen in één klap. ‘Multitasken’ en ‘moeder’ beginnen niet voor niets allebei met een M. We kunnen het beter dan wie dan ook! En je kind vast ook.

Gekleurde hagelslag

Vraag wat kinderen het allerliefste willen en behalve een kindermenu van een zekere gele M-gigant, willen ze vooral kliederen. Of met eten spelen. Bij dit spelletje mag er lekker met de handen door het eten worden gewoeld, of eigenlijk moeten we zeggen: door de hagelslag.

Kieper een pak gekleurde hagelslag om in een grote vierkante bak (een bakplaat werkt ook goed), print alle letters van het alfabet uit op A4-tjes en laat je kind met een kwast of zijn of haar vingers de letters na tekenen in de hagelslag.

Is je kind niet echt gek op de gekleurde spikkeltjes? Met zand, zout, kinetisch zand of glitters werkt het ook.

Het alfabet monster

Dit is een leuke variant als de kinderen nog erg klein zijn. Maak van een oud papierdispenser (waar toetendoekjes of vochtig toiletpapier in heeft gezeten) een alfabet monster. Plak oogjes aan de binnenkant van het deksel, en plak de letters van het alfabet op oude flessendoppen of kartonnetjes.

Zet vervolgens een gek stemmetje op. “Zeg, ik heb ontzettend trek in de letter…. R!” De fantasie van de kinderen doet de rest. En het brein gaat ook ongemerkt aan het werk.

alfabet

Pinterest

Met domino stenen

Dingen laten vallen, misschien nog wel beter dan lekker kliederen met eten. Als je nog wat oude dominostenen op zolder hebt liggen, pak ze uit de kast en laat je kind er letters mee vormen.

Print de letters uit op groot papier, maak een route met een beginpunt en een eindpunt en laat je kind de stenen via deze route achter elkaar zetten. Is de letter compleet? Dan mogen de stenen om worden gegooid.

alfabet

Pinterest

Met klei

Behalve provisorisch in elkaar gedraaide asbakken, kun je met klei ook leerzame dingen doen. Zoals het alfabet leren. Print wederom de letters uit op groot papier en laat je kind met gekleurd klei de letters namaken.

Knip en plak uit tijdschriften

Dit is een leuk werkje voor als je kind zich stierlijk verveelt. Verzamel een grote stapel tijdschriften waar naar hartenlust in geknipt en gescheurd mag worden. Leg deze neer op tafel met daarnaast een groot stuk karton of papier waarop alle letters van het alfabet staan.

Laat je kind alle letters – van A tot en met Z – die hij maar kan vinden in de tijdschriften en kranten uitknippen en opplakken. De kunst is om er zoveel mogelijk te vinden en het liefst van elke letter een paar.

alfabet

Pinterest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen