Dit zijn de 8 sprongetjes waar je baby het eerste jaar doorheen gaat (en jij dus ook)

Baby Laurien Bleeker 11 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Van de term ‘sprongetjes’ heb je waarschijnlijk niet eerder gehoord voordat je aan kinderen begint. Tenminste, niet in het thema baby. Toch krijg je er direct mee te maken vanaf het moment dat je een baby hebt. Baby’s maken namelijk in hun eerste levensjaar maar liefst acht sprongetjes door.

Tijdens die sprongen zijn er veel veranderingen gaande in de hersenen van je baby. Daarna zal je merken dat je kindje mentaal een sprong gemaakt heeft en opeens heel andere dingen kan dan daarvoor. Bijvoorbeeld iets grijpen met de handjes.

Met die sprongetjes kan je baby last hebben van de 3 H’s: huilerig, hangerig en humeurig. Herkenbaar? Grote kans dat je baby middenin een sprong zit. Dat is pittig voor je kindje, maar ook voor jullie als ouders. Wat bijzonder is aan de sprongen, is dat ze bijna tot op de week nauwkeurig te voorspellen zijn. Dat doe je op basis van je uitgerekende datum. Je kunt dus van tevoren al zien wanneer een volgende sprong begint en je daar een beetje op voorbereiden.

Dit zijn de 8 sprongetjes die je baby het eerste jaar door gaat

De eerste sprong verwacht je misschien nog niet, maar die is er al rond de vier weken. Het kan dus zijn dat je zoete baby dan opeens heel huilerig en hangerig is. Daar kan je best even van schrikken, maar weet dat het een fase is die weer over gaat. De ene sprong duurt langer dan de ander: er zijn apps waarbij je precies kan zien wanneer een volgende sprong eraan komt en hoe lang deze nog duurt. Dit zijn de acht sprongetjes van je baby:

  1. De wereld van sensaties – 4 weken: je baby is na deze sprong nieuwsgierig naar wat er om zich heen te zien is en kan dan ook verder kijken dan daarvoor. Ook is je baby erg gefocust op jou als zijn of haar moeder.
  2. De wereld van patronen – 7 weken: je baby wordt zich bewuster van zichzelf, zoals van de eigen handjes, maar ook van eigen bewegingen.
  3. De wereld van vloeiende overgangen – vanaf 11 weken: bewegingen worden soepeler en minder houterig en je baby gaat bewuster geluiden maken met zijn of haar stem.
  4. De wereld van gebeurtenissen – vanaf 14 weken: je baby kan nu meerdere bewegingen zien in plaats van één. Dat betekent dat je kindje een zwaaiende hand of in de handen klappen kan zien.
  5. De wereld van relaties – vanaf 22 weken: je kindje leert nu wat afstanden zijn en hoe dingen met elkaar in verband staan. Het kan dan ook best zijn dat je kindje vanaf nu van zich laat horen als je bij hem of haar weg loopt. De afstand wordt dan letterlijk groter voor je baby.
  6. De wereld van categorieën – vanaf 33 weken: neem je baby vooral mee naar buiten, want je kindje leert nu dat bijvoorbeeld honden en katten niet tot dezelfde categorie behoren. Je baby vindt ontdekken nu geweldig.
  7. De wereld van opeenvolgingen – vanaf 41 weken: je kindje leert nu de volgorde van gebeurtenissen kennen en ook beheersen, zoals het eten met een lepel. Voor je baby is het heel fijn om dit zelf te mogen doen en ontdekken, ook al wordt het meestal een grote kliederboel.
  8. De wereld van programma’s – vanaf 50 weken: je kindje weet nu dat bepaalde dingen uit meerdere handelingen bestaan. Bijvoorbeeld koken bestaat uit groente wassen en snijden, in de pan gooien, bakken en dan lekker opeten.

Wat kan je doen als je baby een sprong door gaat?

Het kan best even pittig zijn, zo’n sprongetje. Het enige wat je hoeft te doen is er zijn voor je baby. Houd hem of haar lekker dichtbij je, bijvoorbeeld in de draagzak en knuffel zo veel mogelijk. De fase duurt maar even en daarna kan je kindje veel meer, dat is superleuk om te zien!

Alle kinderziektes op een rij: wat kun je verwachten in het eerste jaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme