Marleen (30) verliest vriendinnen na zwangerschap: ‘Ik kreeg een tikkie na het babysitten’

Persoonlijk Valéry de Voijs 26 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Marleen (30) heeft een hechte vriendengroep. Op het moment dat ze zwanger wordt, lijkt ze haar vriendinnen te verliezen en blijft er echter vrij weinig over van de eens zo hechte vriendengroep.

Ik groeide op in een klein dorpje, waar iedereen elkaar kende. Op de basisschool kwam ik bij leuke meiden in de klas en met vijf van deze meiden sloot ik een vriendschap. In totaal waren wij ‘die zesling’. Zelfs leraren wisten dat ze ons niet uit elkaar konden halen.

We waren onafscheidelijk

Zo had één van mijn vriendinnen dyslexie, waardoor ze vaak in de pauze door moest werken om haar opdrachten af te krijgen. De rest van de vriendengroep bleef dan achter het raam wachten tot ze klaar was. We waren onafscheidelijk en deden alles samen.

Mijn vriendinnen en ik gingen naar dezelfde middelbare school en schreven ons allemaal in voor dezelfde studie. Iedereen in het dorp kende ons, aangezien we letterlijk altijd samen waren.

Drie meiden zijn na onze studie hun eigen bedrijf begonnen en we gingen tot voor kort nog steeds iedere week met z’n allen naar de yogaschool. Ook vakanties deden we altijd met z’n allen. Toen ik een relatie kreeg, zorgde ik ervoor dat de vriendschap er niet onder leed.

Ik ben enig kind en heb geen hechte band met mijn ouders. Sterker nog; mijn vader is sinds mijn vijftiende niet meer in beeld. Deze meiden waren dus net mijn zussen en waren als een rode draad in mijn leven. Op het moment dat ik een positieve zwangerschap had, waren zij ook de eersten die ik belde.

Ik verloor mijn vriendinnen

In eerste instantie waren mijn vriendinnen heel positief. Zelfs toen mijn vriend halverwege mijn zwangerschap besloot om er met iemand vandoor te gaan, waren mijn vriendinnen een grote steun. We hebben zelfs agenda’s naast elkaar gelegd om te kijken wanneer ze konden oppassen.

Al snel bleek dat ik niet op mijn vriendinnen kon rekenen. Ze beloofden op te passen, maar zeiden op het laatste moment af. Toen ik naar de begrafenis van mijn neef moest, wilde één van mijn vriendinnen zich ziek melden op haar werk zodat ze kon oppassen. Die avond kreeg ik een tikkie. ‘Omdat ik een beetje krap zit en ik vandaag geen commissie heb kunnen krijgen op mijn werk’, was haar reden.

Daarbij ontdekte ik dat zij een tweede chatgroep hadden op whatsapp waar ik niet in zat. ‘Omdat dit wat meer om de kinderloze uitstapjes gaat’, kreeg ik te horen. Ik zie vaak foto’s voorbij komen voor feestjes waar ik geen uitnodiging voor heb gekregen en ook de vakanties skip ik. Vorig jaar kon ik niet mee op zomervakantie, want ze hadden een villa gehuurd op Ibiza wat niet geschikt was voor kinderen.

Vriendinnen missen

Het begint steeds duidelijker te worden dat ik mijn vriendinnen aan het verliezen ben. Gelukkig heb ik de allerliefste zoon die er is, waar ik veel liefde uithaal. Ook al vult mijn zoon mijn hele hart: soms mis ik mijn vriendinnen wel. Vooral als ik op instagram zie dat ze samen op een festival zijn.

Ik begrijp hen wel: zij zijn vrijgezel en zitten in een andere levensfase. Waarschijnlijk zal ik op de lange termijn andere vrienden vinden, maar voor nu is het pijnlijk.”

Had ik maar nooit… ‘Mijn vriendinnenweekend afgezegd omdat ik een baby had’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen