Hoe zorg je ervoor dat je je kind niet materialistisch opvoedt?

Kinderen Eva ten Wolde 10 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Torenhoge stapels met cadeaus, waanzinnige kinderfeestjes en verlangen naar het allernieuwste speelgoed. Er zijn veel helaas kinderen die hun zelfwaarde hierdoor laten bepalen. Hoe meer, hoe beter! En het kan zelfs zó erg worden dat ze neerkijken op kinderen die geen peperdure, luxe spullen hebben… Als ouder wil je graag voorkomen dat je kind zich zo sterk laat beïnvloeden door materialisme, toch?

Deze tips kunnen je helpen om je kind niet materialistisch, maar dankbaar én empatisch op te voeden.

Materialisme bij kinderen: zes manieren om dit te voorkomen

Komen ze!

Leer je kind dat ervaringen belangrijker zijn dan spullen

Geef geen spullen, maar ervaringen cadeau. Dit zal je kind niet alleen helpen bij het overwinnen van materialisme, maar ook nog eens gelukkiger maken.

Want weet je wat de vier belangrijkste bronnen van een gelukzalig gevoel zijn? Voorpret; genieten van nieuwe dingen; tijd doorbrengen met vrienden en familie en goede herinneringen. Dit is zelfs uit onderzoek gebleken!

Reclames op televisie wakkeren materialisme aan

Hoe meer tv-reclames je kind ziet, hoe meer waarde hij/zij gaat hechten aan spullen. Dit is uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam gebleken. Het heeft geen zin om tv-reclames volledig te vermijden, maar het is wel belangrijk om met je kind te praten over de gedachte achter reclames.

Leer je kind om dankbaar te zijn

Het is goed om je kind stil te laten staan bij de dingen waar hij/zij dankbaar voor mag zijn. Kleding en speelgoed in overvloed is niet voor iedereen vanzelfsprekend… Bespreek dit met elkaar.

Wordt je kind verwend met een cadeau? Leg de focus niet op hoe geweldig het cadeau is, maar op hoe fantastisch het is dat een lieve oma, tante of vriendin aan je kind heeft gedacht.

Besteed meer aandacht dan geld aan je kind

Is winkelen in de stad een maandelijks uitje voor jullie gezin? Dit wakkert het materialisme bij kinderen alleen maar aan. Er zijn genoeg andere leuke uitjes die je (bijna) geen cent hoeven te kosten. En die zijn minstens zo leuk! Probeer je kind dit te leren. Maak een wandeling door het bos; bak een lekkere taart of speel een gezellig bordspelletje.

Leer je kind het verschil tussen wensen en behoeftes

Wil je kind iets hebben dat eigenlijk hartstikke overbodig is? Dan kan je de volgende vraag stellen: ”Is dit iets dat je dringend nodig hebt, of iets dat je gewoon graag wil hebben?” Het is belangrijk dat kinderen het verschil kennen tussen dingen willen én nodig hebben. Een nieuwe fiets of snoep wil je hebben. Liefde, voeding en slaap heb je nodig.

En minstens zo belangrijk…

Geef zelf het goede voorbeeld aan je kind!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme