Deze tien mensen hebben de meeste invloed op het leven van je kind

Algemeen Valéry de Voijs 12 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Het zal geen verrassing zijn dat jij en je partner een grote impact hebben op het leven van je kind. Maar er zijn natuurlijk nog tal van andere mensen die invloed hebben op jouw zoon of dochter. Wij zetten de top tien van de meest belangrijke mensen op een rijtje.

Mensen met de meeste invloed op je kind

Laten we eerlijk zijn: het zal je niets verbazen dat jij en je partner de meest belangrijke mensen zijn in het leven van je kind. Althans; dat is tenminste de bedoeling. Maar ze zeggen het niets voor niets: it takes a village to raise a child. Dus is het logisch dat er nog tal van andere mensen zijn die invloed uitoefenen op je kind.

Moeder

Jawel, zoals verwacht: jij als moeder hebt de meeste invloed op je kind. Niet alleen heb jij je kind als baby meer dan negen maanden in jouw buik gedragen; ook heb je je zoon of dochter alles geleerd. Van zijn eerste woordjes tot het fietsen zonder zijwieltjes: jij was bij iedere mijlpaal aanwezig.

Vader

Op de tweede plaats staat de vader van jouw kind. Een vader heeft – wellicht zonder dat hij het door heeft, een hele grote invloed op het gedrag van zijn kind. Een kind zal namelijk zijn vader als rolmodel zien en zal het gedrag van de vader-figuur dan ook imiteren.

Broer of zus

Kinderen zullen altijd opkijken naar hun oudere broer of zus. Daarbij zullen zij hen als hun grote voorbeeld zien en hen dan ook graag imiteren. Veters strikken, voetballen, zwemmen: grote broers en zussen zijn dé aangewezen personen om het goede voorbeeld te geven.

Grootouders

Na de familieleden uit het eigen gezin, zijn de grootouders aan de beurt. Opa’s en oma’s spelen namelijk een onwijs grote rol in het leven van je kind. Grootouders bieden aandacht, liefde, warmte en een luisterend oor. Daarnaast passen opa’s en oma’s vaak samen op, waardoor ze op de hoogte zijn van alles wat er in het leven van je kind speelt.

Nanny of oppas

Hoewel het in Nederland niet gebruikelijk is om een nanny in dienst te nemen, zijn er toch steeds vaker gezinnen die leunen op de hulp van een nanny, au pair of oppas. Zo’n persoon is dan weliswaar geen familie; toch spelen zij een onwijs grote rol in het leven van je kind. Ze spenderen namelijk veel tijd samen en zullen helpen in de opvoeding.

Leerkracht

Leraren hebben een grote invloed op je kinderen. Zij zien hun leraar of lerares namelijk iedere dag en spenderen veel tijd in het klaslokaal. Of ze nu spelletjes spelen, toetsen maken of grammatica leren: ze zullen een grote voorbeeldfunctie vervullen.

De beste vriend of vriendin

Heeft jouw zoon of dochter een beste vriend(in)? Dan kun je er vanuit gaan dat deze persoon een invloed heeft op het leven van je kind. Een vriendje of vriendinnetje kent jouw kind namelijk goed en weet precies hoe jouw kind in elkaar steekt. Zo’n kameraadje kan jouw kind zowel positief als negatief beïnvloeden.

Andere klasgenootjes

Andere klasgenootjes zullen een grote invloed hebben op het leven van je kind. Heeft dat coole jongetje uit de klas nieuwe sneakers? Grote kans dat jouw kind ook nieuwe schoenen wil aanschaffen. Dragen andere meiden uit de klas al make-up? Dan mag je verwachten dat jouw dochter ook make-up wil dragen.

Hun eerste liefde

Misschien nog een beetje vroeg om over na te denken, maar bereid je voor: de eerste liefde van je zoon of dochter zal een hele grote invloed hebben. Wanneer deze relatie gezond is en deze persoon jouw kind veel aandacht en liefde geeft, zal je kind opbloeien en zelfvertrouwen krijgen. Wanneer deze relatie toxic is, kan het het zelfvertrouwen van je kind behoorlijk schaden.

Het gekozen voorbeeld van je kind

Ten slotte zal jouw kind een eigen persoon als rolmodel uitkiezen. Het kan zijn dat jouw kind deze persoon persoonlijk kent, maar het kan ook gaan om een tv-persoonlijkheid of fictief persoon. Het is in ieder geval iemand die jouw kind idealiseert. Je kind zal behoorlijk opkijken tegen deze persoon. Van de manier waarop hij of zij zich kleedt tot aan het beroep dat deze persoon uitoefent: het zal hoe dan ook indruk maken op je zoon of dochter.

Bevallingsverhaal Kirsten: ‘Ik kreeg een enorme lachbui tijdens mijn weeën’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen