Dilemma: ‘Zal ik alleen met mijn peuter gaan vliegen?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 13 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Olivia (34) haar dilemma voor: “Zal ik alleen met mijn peuter gaan vliegen?”

Sinds kort ben ik een alleenstaande moeder. De vele ruzies tussen mijn vriend en mij, het ging gewoon niet meer. We zijn beter af zonder elkaar. Nu de zomer er weer aankomt, wil ik heel graag met mijn peuter op vakantie. Alleen hik ik tegen één groot ding aan: de vliegreis. 

Met peuter vliegen naar Italië

Ik wil graag naar mijn geliefde Italië toe. Samen lekkere ijsjes en pizza’s eten, het lijkt me heerlijk. Het enige probleem is de reis er naartoe. Rijden is echt te ver en wil ik niet alleen met een peuter, dus er zit eigenlijk maar één ding op: vliegen. Maar ook daar moet ik niet aan denken.

Irriteren aan gillende kinderen

Voordat ik moeder werd, vond ik gillende kinderen het meest verschrikkelijke wat je mee kon maken in een vliegtuig. Turbulentie, spugende buren of vies eten: het maakte me allemaal niet uit. Kinderen die zich niet konden beheersen, dát was pas irritant. Het lijkt me dan ook verschrikkelijk als mijn peuter zich niet kan gedragen tijdens een vlucht.

Alleen oplossen

Italië is toch zo’n 2,5 tot 3 uur vliegen, en met een peuter die op die dag misschien niet zo lekker in zijn vel zit, is dat toch een lange zit. Normaal gesproken kun je het als ouders dan een beetje verdelen, maar in mijn geval is dat niet mogelijk, ik moet het echt helemaal alleen oplossen. 

Niet stressen

Sommige dagen denk ik gewoon dat ik moet gaan boeken en niet zo moet stressen. Ik neem gewoon een tas vol met spullen mee voor hem. Zo zal ik echt niet de enige alleenstaande moeder zijn die met een kind op vakantie gaat. En ook zeker niet de enige waarvan het kind misschien gaat gillen of huilen. Op andere dagen kan ik me er juist heel erg druk om maken en weet ik niet waar ik goed aan doe. Het is dus echt een dilemma.

Dilemma vliegen met peuter

Zal ik gewoon op vakantie gaan en alleen gaan vliegen met mijn peuter? Of zal ik dat niet doen en achteraf wellicht spijt krijgen? Ik ben benieuwd hoe andere alleenstaande ouders dat met jonge kinderen aanpakken. Ik vind het maar moeilijk.”

Dilemma: ‘Op autovakantie of vliegvakantie met drie kinderen onder de 4 jaar?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme