Handig! 5x de beste apps om je menstruatiecyclus bij te houden

Gezondheid Valéry de Voijs 1 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Ai, we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je gaat een dagje naar het strand, trekt je mooiste bikini aan, en voor je het strand hebt bereikt verschijnt er zo’n mooie rode vlek in je broekje. Je was namelijk totaal vergeten dat je ongesteld moest worden en zit nu met een klein handdoekje onhandig op die strandstoel. Of je het nu gemakkelijk vergeet, of gewoon een heel onregelmatige cyclus hebt, je hebt verschillende apps waarmee jij gemakkelijk je menstruatiecyclus kan bijhouden.

Van hoge pieken waarin je mega productief bent, met een zelfvertrouwen waarmee je de hele wereld aan kunt, tot diepe dalen waar de nodige chocoladerepen verslonden worden en je met zelfmedelijden het liefst onder een dekentje kruipt. Onze cyclus kan nogal bepalend zijn hoe we ons voelen en hoe we met tegenslagen omgaan. Onze hormonen kunnen soms nogal wat roet in het eten gooien en dan is het extra handig om te weten wat je kunt verwachten

Apps om je menstruatiecyclus bij te houden

Door je menstruatiecyclus bij te houden op een app kun je gemakkelijk inschatten wanneer jouw vruchtbare dagen zijn (wat weer handig is als je een kinderwens hebt. Of juist geen), en wanneer jij voldoende tampons moet inslaan. Superhandig zo’n app die het allemaal voor je bijhoudt. Ben jij trouwens erg gesteld op je privacy? Lees dan altijd goed de voorwaarden van de app die je gaat gebruiken. Zo worden gegevens binnen deze apps vaak gebruikt om data op te slaan. Niet zo chill natuurlijk als Facebook precies weet wanneer jij seks hebt.

1. Menstruatie tracker van Leap (voor onze Android gebuikers)

Houd jij van simpel? Dan is deze menstruatie tracker van Leap echt niet voor jou. Met simpele icoontjes kun je precies invullen wanneer jij voor het laatst ongesteld bent geweest, hoeveel dagen je menstruatie duurde, wanneer jouw eisprong plaatsvond en wanneer jij een huilende mental breakdown beleefde. Deze app beweert dus 100% veilig te zijn (privacy wise), dus vandaar dat ie op de eerste plek terecht kwam.

2. Cyclus kalender

Het ziet er misschien een beetje ouderwets uit, maar zolang die doet wat ie moet doen hoor je ons niet klagen. Met uitgebreide functies kan deze app van alles bijhouden. Niet alleen je eisprong, vruchtbare dagen en wanneer jouw menstruatie eraan komt, maar ook je temperatuur, gewicht, humeur, hormoonschommelingen en wanneer je seks hebt. Met ruim 100 downloads en goede beoordelingen is dit voor vele een favorietje.

3. Clue

Nog zo’n fijne app. Met Clue lijkt het wel alsof je alles kunt meten. Van pukkeltjes op je kin, emotionele dieptepunten, haarverlies en zelfs ontlasting. En ja, natuurlijk ook je menstruatiecyclus en hormoonschommelingen. Het leuke aan Clue is dat er een ingebouwde encyclopedie aan gekoppeld is waarmee je allerlei termen super easy kunt opzoeken. Enige nadeel is dat je voor extra functies wel moet betalen (voor vijf euri’s in de app store is deze app all yours)

4. Eve

Het leuke aan Eve is dat je naast de ‘standaard’ mogelijkheden zoals het bijhouden van je vruchtbare dagen, seks en menstruatie ook allemaal tips kunt lezen over bijvoorbeeld tampon gebruik of online vragen kunt stellen. Er is namelijk een kopje met ‘recommended’ waarin dus naast maandverband ook seksspeeltjes en vitaminen worden aangeraden.

5. Maya

Niet zo fan val al die verschillende mogelijkheden, en houd je het liever simpel? Dan ga je Maya wel leuk vinden. Het ziet er een beetje kinderlijk en speels uit, maar is daardoor wel lekker vrolijk en super gemakkelijk in gebruik. Het heeft minder opties dan de andere apps, maar hij doet z’n werk: je menstruatiecyclus bijhouden.

Dit zegt je slijm of afscheiding over je vruchtbaarheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme