FNV wil pas menstruatieverlof in Nederland als taboe op het werk eraf is

Lifestyle Lise Steegmans 17 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Terwijl ze in Spanje druk bezig zijn met een wet voor menstruatieverlof, zijn we in Nederland nog lang niet zo ver. Verlofdagen voor menstruatie hebben weinig zin, stelt vakbondsbestuurder Hacer Laradeniz van jongerenbond FNV Young & United. Volgens haar moet het taboe op menstruatie dat rust op de werkvloer eerst doorbroken zijn.

Afgelopen donderdag is in Spanje een conceptwet uitgelekt waarin onder meer staat dat vrouwen met ernstige menstruatieklachten drie tot vijf dagen verlof moeten kunnen krijgen. De wet wordt vandaag voorgelegd aan het Spaanse parlement, al is er nog onduidelijkheid over de invulling ervan.

Menstruatiewet in Spanje

Als de mestruatiewet in Spanje wordt aangenomen, dan is Spanje het eerste Europese land met een wettelijk geregeld menstruatieverlof. Dit verlof geldt voor vrouwen met ernstige menstruatieklachten. Vrouwen met lichte klachten vallen helaas buiten de boot.

Wet arbeid en zorg

In slechts een handvol landen ter wereld is er wetgeving op dit vlak, zoals Japan en Korea, vertelt Karadeniz. In Nederland regelt de Wet arbeid en zorg verlof bij ziekte. Daar staat alleen niets specifieks in over menstruatie, zegt Karadeniz.

Menstruatieverlof in Nederland

Uit een FNV-peiling van vorig jaar bleek dat driekwart van de Nederlanders onder de 35 jaar menstruatieverlof een goed idee vindt. Volgens de bond gaf de overgrote meerderheid van de ondervraagden die menstrueren aan minder goed hun werk te doen in die periode. Daar wordt alleen nog niet over gesproken op de werkvloer. “Het is een groter probleem. Er is nu al weinig begrip, vrouwen hebben een schuldgevoel over menstruatie.”

Normaliseren en faciliteren

Dat taboe moet er eerst af, vindt Karadeniz. “Als problemen niet besproken worden, wordt er ook geen rekening mee gehouden.” Werkgevers zouden volgens haar menstruatie eerst moeten “normaliseren en faciliteren”. Dat kan door bijvoorbeeld menstruatieproducten op de werkvloer aan te bieden.

Maatwerk

Mocht er ooit menstruatieverlof komen, dan is het een kwestie van maatwerk, vindt Karadeniz. Dat geldt ook voor de kosten, die nog niet duidelijk zijn. “Menstruatie is cyclisch: kijk naar wat ik als werkgever moet doen zodat het geen issue is. Breidt bijvoorbeeld thuiswerk uit op plekken waar dat kan.” Bedrijven zouden ook menstruatieverlof in cao’s kunnen gaan meenemen, aldus de vakbondsbestuurster. Dat is voor zover nu bekend nog nergens het geval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme