Michelle (33): ‘Deze therapie hielp mijn dochter van haar nachtmerries af’

Persoonlijk Valéry de Voijs 6 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Ieder kind heeft weleens nachtmerries. Na een drukke dag, bij koorts of bij een traumatische ervaring kunnen kinderen enge dromen krijgen. Bij Michelle (33) thuis stond haar dochter iedere nacht met tranen naast het bed.

Laya (7) slaapt tegenwoordig weer in haar eigen bed. Maar dat heeft de nodige zweet en tranen gekost volgens haar moeder. Michelle vertelt hoe ze hiermee om is gegaan.

Het zweet stond op haar hoofdje

“Ongeveer vijf jaar geleden zijn mijn ex-man en ik uit elkaar gegaan. Voor de scheiding hadden we natuurlijk weleens ruzies, maar we probeerden het altijd zo rustig mogelijk uit te praten. Laya was toen net twee jaar geworden, en heeft die spanning ook aangevoeld.

Vlak daarna zijn dan ook de nachtmerries begonnen. Laya stond vaak met haar knuffel naast mijn bed omdat ze dan weer een akelige nachtmerrie had. Het brak mijn hart om haar zo te zien. Het zweet stond op haar hoofdje, en haar pyjama was zeiknat. Niet alleen van het zweet, maar ook van alle tranen. Ik zong dan liedjes voor haar, of vertelde verhaaltjes. Alles om haar rustig te krijgen.

Het was vechten tegen de bierkaai. Ik probeerde met alle macht zoveel mogelijk rust en regelmaat in haar leventje te creëren, maar als ze weer een weekend bij haar vader was geweest stond haar wereldje weer op z’n kop. Iedere vrijdag zette ik haar bij mijn ex-man af, en iedere zondag kreeg ik totaal ander kind terug. Ik zag dan al aan haar wallen dat ze niet had geslapen.

Hoe ouder ze werd, hoe meer ik erachter kwam wat er allemaal gaande was bij mijn ex-man thuis. De scheiding heeft hem totaal veranderd. Hij heeft al jaren geen werk, en teert op een uitkering. Ondanks ik hem meerdere malen heb gesmeekt om niet te roken trekt hij zich daar niets van aan. Iedere zondagavond kan ik haar kleren en knuffel in de was gooien en haar haren wassen. Het stinkt verschrikkelijk.

Ook heeft hij om de haverklap nieuwe vriendinnetjes die daar allemaal over de vloer komen. Laya heeft zelfs een keer gezegd dat één van die vriendinnen haar geslagen heeft. Ik ben toen woest naar mijn ex-man gereden en hem hiermee geconfronteerd maar hij ontkende alles.

Op een zondagavond ging ik Laya ophalen. In de auto vertelde ze dat haar vader een zwerfhond in huis had gehaald. Ik vroeg toen of het een leuk hondje was, maar Laya zei van niet. Ze vertelde dat ze hem absoluut niet mag aaien omdat de hond gemeen is en haar kan bijten.

Doorgestuurd naar een therapeut

Ik voelde me enorm schuldig en wist niet goed wat ik ermee moest. Ik kon haar moeilijk weghouden van haar eigen vader. Ik ben toen met Laya’s lerares gaan praten en op haar advies zijn we naar de huisarts gegaan. Daar heb ik mijn verhaal gedaan. Hij heeft ons toen doorgestuurd naar een therapeut.

Daar werd me verteld dat Laya een ontspannen slaapritueel nodig had. Samen tandenpoetsen, een liedje, een gedempt lichtje… dat soort dingen. En laten dat nu allemaal dingen zijn die ik al deed! Ik heb mijn ex-man dan ook op het hart gedrukt deze dingen te doen, en hem gedreigd dat als hij zich niet aan deze regeltjes hield ik Laya niet meer zou brengen.

Ook moest Laya bij deze therapeut tekenen wat ze in haar nachtmerrie had gezien. Vervolgens moest ze deze tekening verscheuren en weggooien. Maar dat hielp niet. Tijdens het tekenen werd ze namelijk zo bang dat ze begon te huilen, en de sessie niet wilde afmaken.

Uiteindelijk bedacht de therapeut een trucje dat heeft geholpen. Hij gaf Laya een knuffelbeer met een rugzakje. Deze moest Laya altijd meenemen naar bed. Voor ze ging slapen moest ze de beer vertellen dat hij mee moest gaan in haar droom. De beer moest haar namelijk beschermen. Als ze dan ‘s nachts wakker werd van een nachtmerrie kon ze het tegen de knuffel vertellen. De beer kon namelijk alle stoute dromen in zijn rugzakje bewaren, en hij zou ze dan laten verdwijnen.

Deze truc hielp enorm. Sinds een half jaar hoor ik Laya er niet meer over, en slaapt ze in haar eigen bed. Haar vader is in een andere provincie gaan wonen, dus stiekem scheelt dat wel. Ze gaat nu iedere twee weken naar hem toe, en neemt haar beer natuurlijk altijd mee. ”

Heeft jouw kind ook vaak nachtmerries? Deze tips kunnen helpen.

Waarom hebben kinderen vaker nachtmerries dan volwassenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme