Waarom hebben kinderen vaker nachtmerries dan volwassenen?

Kinderen Rachelle Weiler 16 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Iedereen kent ze wel; die vervelende nachtmerries die je had toen je klein was. Soms hele nieuwe, maar ook vaak terugkerende, enge dromen.

Over het algemeen geldt dat als je ouder wordt, nachtmerries minder vaak voorkomen of minder heftig zijn. Of ze veranderen van inhoud. Klopt het dat kinderen vaker nachtmerries hebben dan volwassenen? En waarom is dat zo?

Wat zijn nachtmerries?

Een nachtmerrie is een vervelende droom, waarbij de persoon die droomt zich vaak in een angstige situatie bevindt, of bang is. De droom bestaat vaak uit nare situaties, of dingen die je angstig maken. Bij kinderen zijn dit vaak monsters, spoken, slechte mensen of wilde dieren.

Tijdens een nachtmerrie liggen de meeste kinderen echter stil. Ze maken geen geluid en bewegen niet, maar beleven op dat moment wel een flinke nachtmerrie. Als ze wakker worden, kunnen ze in paniek zijn en zijn bang om weer in slaap te vallen, uit angst dat de droom terugkomt. Kinderen zoeken vaak de veiligheid van hun ouders op als ze naar dromen.

REM of diepe slaap

REMslaap en diepe slaap wisselen zich gedurende de hele nacht af in cyclussen van 90 tot 100 minuten. REMslaap staat voor Rapid Eye Movement. In deze cyclus slaap je lichter en bewegen je ogen veel. Je slaapt dan lichter en bent indrukken aan het verwerken. Als je diep slaapt, rust je lichaam echt uit en droom je dus minder. De meeste dromen doen zich dus voor in de REMslaap.

Kinderen en nachtmerries

Nachtmerries komen geregeld voor bij kinderen, maar uit onderzoek blijkt dat deze zich het vaakst voordoen bij kinderen tussen 3 en 6 jaar oud. Dit is de leeftijd waarop de fantasie van een kind op een hoogtepunt is. Alles is mogelijk in het hoofd van een kind. Daarnaast is dit ook de leeftijd waarop een kind angsten gaat ontwikkelen. Het concept van oorzaak-gevolg wordt een kind meer duidelijk, waardoor het meer in de gaten krijgt dat het in sommige situaties gevaar kan lopen.

Over het algemeen kan dus gesteld worden dat kinderen om deze redenen vaker nachtmerries hebben dan volwassenen. Ook verschuift je beeld van een nachtmerrie naarmate je ouder wordt.
Als kind had je bijvoorbeeld een echte nachtmerrie als je droomde over een monster in de kast, terwijl je als volwassene misschien juist naar droomt over een deadline die je niet hebt gehaald of een stressvol of angstig moment dat je hebt meegemaakt. Als volwassene worden je nachtmerries vaak realistischer en zijn ze vaak afgestemd op dingen die je meemaakt in het dagelijks leven. Bij kinderen is in nachtmerries alles mogelijk, door hun groeiende fantasie tussen de leeftijd van 3 en 6.

Gevoelig voor nachtmerries

Wetenschappers beweren dat zeker 50% van de kinderen geregeld een nachtmerrie heeft. Toch zijn er kinderen die hier gevoeliger voor zijn dan anderen:

  • Kinderen die een depressie hebben
  • Hooggevoelige kinderen
  • Kinderen met een geestelijke aandoening
  • Te laat naar bed gaan
  • Onregelmatig slaappatroon
  • Inname van bepaalde medicatie
  • Kinderen die overdag veel stress hebben

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme