Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 16 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Moedermelk vriesdrogen is een nieuwe trend, maar hoe veilig is het eigenlijk?

Moedermelk vriesdrogen is dé nieuwe, groeiende trend van dit moment. Deze methode verandert moedermelk in poedervorm, wat gemakkelijk mee te nemen is. Hoe werkt het? En hoe veilig is deze methode?

De reden dat deze methode steeds populairder wordt, is omdat het handiger is dan melk invriezen en je het gemakkelijk meeneemt. Nu rijst alleen de vraag of het wel veilig is om gevriesdroogde moedermelk aan je baby te geven.

Vriesdrogen van moedermelk

Het vriesdrogen van moedermelk gebeurt door het water uit de moedermelk te verwijderen en de melk in poedervorm om te zetten. Hierbij moet de melk eerst volledig ingevroren worden tot ongeveer -50 graden Celsius. Vervolgens wordt door middel van vacuüm en druk het water uit de bevroren melk ontrokken. Zo ontstaat er een droge poeder.

Voordat dit weer aan een baby kan worden gegeven, moet de moedermelk gereconstrueerd worden. Dat houdt in dat de juiste hoeveelheid water weer gemengd moet worden met de moedermelk in poedervorm.

Voordeel van gevriesdroogde moedermelk

Er zitten meerdere voordelen aan gevriesdroogde moedermelk, maar het grootste voordeel is de houdbaarheid. Gewone ingevroren moedermelk is zo’n zes tot twaalf maanden houdbaar in de vriezer, maar gevriesdroogde moedermelk hoeft niet ingevroren of gekoeld hoeft te worden. Bedrijven die deze methode aanbieden, geven bovendien aan dat gevriesdroogde moedermelk drie jaar houdbaar is.

Bovendien is gevriesdroogde moedermelk natuurlijk veel makkelijker mee te nemen, omdat je geen rekening hoef te houden met de temperatuur. Dat betekent dus meer ruimte in je vriezer én geen gezeul met koelelementen wanneer je onderweg bent.

Wordt vriesdrogen van moedermelk aanbevolen?

De enige vraag die nog overblijft, is of het vriesdrogen van moedermelk veilig genoeg is en of het dus wordt aanbevolen. Op deze vraag kunnen we nog geen duidelijk antwoord geven, omdat het nog niet volledig is onderzocht. Een paar risico’s die aan het vriesdrogen hangen moeten worden onderzocht, zoals de vraag of de melk besmet kan raken met bacteriën en of de melk zijn voedingsveiligheid behoudt.

Als je overweegt om je moedermelk te laten vriesdrogen, is het advies om eerst met je huisarts of kinderarts te praten. Het is namelijk nog een nieuw concept en het heeft nog niet officieel een goedkeuring gekregen van grote medische organisaties. Het wordt daarom ook nog niet aanbevolen door grote gezondheidsorganisaties, waardoor het toch een risico blijft.

Niet thuis proberen

Ook is het advies om het vriesdrogen nooit zelf thuis te proberen, omdat er specifieke apparaten voor nodig zijn en er veel tijd in gaat zitten. En de gezondheid en veiligheid van je kind staat natuurlijk voorop, dus kun je betere het zekere voor het onzekere nemen en het pas proberen wanneer er een officiële goedkeuring volgt.

Wist je dat je dit ook allemaal kan doen met moedermelk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme