Wist je dat je dit ook allemaal kan doen met moedermelk?

Kinderen Laurien Bleeker 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Het witte goud, zo wordt moedermelk ook wel genoemd en dat is niet voor niets. Je baby groeit op jouw melk en krijgt zo de beste voedingsstoffen binnen die hij zich maar kan wensen, maar er is meer!

Borstvoeding is er natuurlijk in eerste instantie om je newborn te voeden, maar je kan er veel meer mee.

Dit kun je er allemaal met moedermelk

In moedermelk zitten namelijk zoveel goede stoffen, dat het wondjes kan genezen en ontstekingen kan verhelpen, zo blijkt uit onderzoek. Voordat je naar medicijnen grijpt, zou je dus ook eens je eigen melk kunnen proberen.

Wondjes en eczeem behandelen

Uit onderzoek van professor Marca Wauben van de Universiteit Utrecht blijkt dat moedermelk eiwitten, vetten, suikers en genetisch materiaal bevat dat een wonderlijke werking kan hebben. De grote variatie aan suikers in moedermelk beschermen je baby tegen infecties en trekken goede bacterien aan. Immunoglobuline is een antistof en werkt ontstekingsremmend: probeer daarom eens wat moedermelk op een wondje, ontstoken oog, eczeem of anders beschadigde huid van je baby te deppen met een wattenschijfje.

Rimpels verminderen

Cleopatra scheen altijd een bad te nemen van melk van ezels, die samenstelling lijkt op ‘onze’ moedermelk. Dit deed ze om huidveroudering tegen te gaan en ze had het niet mis: er zit laurinezuur in moedermelk wat rimpels en oneffenheden zoals pukkeltjes zou verminderen.

In het babybadje

Laat je baby ook eens baden in een badje waar je wat van je magische melk doorheen doet. Heerlijk voor het huidje van je baby, ook bijvoorbeeld bij eczeem of luieruitslag.

Geef wat aan je oudere kindje

Veel moeders geven oudere kindjes wat moedermelk, soms verwerkt in een smoothie of pap, als hun weerstand laag is. Hier schijnen ze sneller van op te knappen.

Voor de tandjes

Heeft je mini last van doorkomende tandjes? Maak dan kleine ijsjes van moedermelk om op te sabbelen. Is dus ook nog eens heel voedzaam.

Als alternatief voor neusdruppels

Jouw melk kan ook gebruikt worden als alternatief voor zoutoplossing voor in het neusje van je verkouden baby. Moedermelk zou het slijm oplossen en het werkt ontstekingsremmend.

Wist je dat je van moedermelk ook een heerlijke taart kunt maken? Lees hier het recept voor een moedermelktaart.

Wat kan je beter niet eten en drinken als je borstvoeding geeft?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen