Myrthe (33): ‘Mijn vriend verliet mij omdat ik niet nóg meer kinderen wilde’

Persoonlijk Valéry de Voijs 5 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Myrthe (33) wordt in totaal zeven keer zwanger. Toch was dat voor haar toenmalige vriend niet voldoende. Op het moment dat Myrthe uitspreekt geen kinderen meer te willen, neemt haar partner een groot besluit.

“Mijn ex en ik zijn in totaal zo’n twintig jaar samen geweest. Hij was niet alleen mijn jeugdvriend, maar ook de liefde van mijn leven. We konden uren fantaseren hoe we ons leven wilden inrichten. Een groot gezin, een zomerhuisje aan de Franse kust, een zeilbootje voor de kids, dat soort dingen.

Miskramen en stilgeboorte

Hoewel het beeld geromantiseerd was, was het wel degelijk een haalbaar doel. We besloten om niet veel tijd te verliezen en gingen vol enthousiasme voor onze zwangerschap. Dat werd een grote teleurstelling. De eerste drie zwangerschappen eindigde namelijk in miskramen en een stilgeboorte.

Dat verlies had een groot effect op mij. Ik verloor het vertrouwen in mijn lijf en dacht dat ik niet geschikt was om moeder te worden. Ik heb daar met hem over gepraat; ik gaf aan dat het ouderschap misschien niet voor ons bestemd was. Dat idee wilde hij niet accepteren. IVF, ICSI, IUI; we moesten het allemaal proberen volgens hem. ‘Voor mijn part gaan we adopteren’, heeft hij zelfs gezegd.

Na tig negatieve zwangerschapstesten was het eindelijk zover: ik was zwanger. Natuurlijk waren we heel gespannen en vanaf 38 weken had ik dagelijks nachtmerries dat het weer mis zou gaan bij de geboorte. Gelukkig bleef het bij nachtmerries: onze dochter kwam kerngezond ter wereld. ‘Tien vingers, tien tenen’, zei hij heel trots toen hij onze dochter voor het eerst vasthield.

Eén gezond kind was meer dan genoeg

Na de miskramen en stilgeboorte was ik ontzettend dankbaar om onze dochter vast te mogen houden. Alle kinderdromen van een groot gezin leken onbelangrijk. Het ging mij niet meer om het aantal kinderen; voor mij was één gezond kind al meer dan genoeg. Ik kon me zelfs niet eens voorstellen dat ik nét zoveel van een tweede of derde kind kon houden als van mijn eerste.

Toch bleek mijn hart groot genoeg. In de jaren die volgden kregen we namelijk nog één dochter en twee zonen. In totaal renden er vier kids door onze tussenwoning. Geloof me; dat was voor mij meer dan genoeg. Ik ging er dan ook vanuit dat mijn vriend, net als ik, tevreden was. We hadden nu toch immers een groot gezin?

Maar tijdens een intieme nacht hebben we het onveilig gedaan. Ik raakte meteen in paniek; het was namelijk mijn vruchtbare periode en moest er niet aan denken om opnieuw zwanger te worden. De dag erna heb ik dan ook meteen de morning-afterpil gehaald. Ik appte mijn toenmalige vriend dat hij zich niet druk hoefde te maken en stuurde een foto van de pil. Hij werd laaiend en was vooral heel erg in de war. Hij snapte niet waarom ik die pil ben gaan halen. ‘Op deze manier raak je nooit zwanger, gek’, appte hij letterlijk.

Hij stortte zich op het adoptieproces

‘s Avonds ben ik het gesprek met hem aangegaan, en kwam ik erachter dat hij nog meer kinderen wilde. Ik heb aangegeven dat ik die ambitie niet deelde en ik vond het vooral vervelend dat hij niet tevreden kon zijn met wat hij had. Na de miskramen en stilgeboorte hebben we maar liefst vier gezonde kinderen mogen krijgen. Ik snapte niet dat hij daar niet van kon genieten. Het gezin moest nóg groter volgens hem en hij stortte zich op het adoptieproces.

Uiteindelijk heb ik hem duidelijk kunnen maken dat het écht goed was voor mij. Ik was tevreden en wilde van ons gezin genieten, zonder alsmaar bezig te zijn met een volgende zwangerschap of adoptie. Hij dacht daar anders over en heeft het uiteindelijk onze relatie verbroken. Het was een zware periode die nu gelukkig achter me ligt.

Mijn nieuwe partner en ik zijn inmiddels alweer twee jaar samen en ook mijn ex heeft inmiddels een nieuwe vriendin. Ze is tien jaar jonger en momenteel zwanger van hun eerste kind. Ik gun hen de wereld en er is absoluut niets mis met het hebben van een groot gezin, mits je er ook van kan genieten.”

Waarom het hebben van een groot gezin zo geweldig is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme