Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Zwanger 22 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Navelbreuk na je zwangerschap: wat is het en wat kun je eraan doen?

Een navelbreuk na je zwangerschap is te herkennen aan een uitstulping in je navel. Wat is zo’n navelbreuk precies? Hoe kun je het voorkomen of eventueel genezen?

Het is gelukkig een niet veel voorkomende klacht, maar sommige vrouwen lopen helaas toch een navelbreuk op na de zwangerschap. Hoe herken je dit? Hoe kun je het voorkomen? Of, wanneer je het toch hebt opgelopen, genezen?

Navelbreuk

Een breuk is een uitstulping op een zwakke plek of een opening in de buikwand. Je herkent het door een zwelling. Dit kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is een uitrekking van de buikwand. Hierdoor kan zwangerschap een reden zijn, maar dat hoeft niet. Een navelbreuk kan namelijk ook veroorzaakt worden door zwaar tillen, hoesten, persen of zwaarlijvigheid. Al deze dingen zorgen namelijk voor een verhoogde druk in de buikwand. Hierdoor wordt het weefsel op de zwakke plek of bij de opening naar buiten geduwd. De breuk kan overigens ook al tijdens de zwangerschap ontstaan.

Je herkent een navelbreuk dus aan een uitstulping in je navel. Dit hoeft geen klachten te geven, maar sommige vrouwen ervaren een branderig gevoel.

Wat kun je eraan doen?

Een navelbreuk gaat nooit vanzelf over. Een operatie is vaak een goede oplossing. Tijdens deze ingreep wordt het weefsel teruggeduwd en ondersteund. Echter is een operatie zeker niet per se nodig. Indien je geen klachten ervaart, kun je ervoor kiezen om het zo te laten.

Dit geeft geen risico’s voor een eventuele volgende zwangerschap. Je zwangerschap kan namelijk op een gezonde manier verlopen met zo’n breuk. Mocht je ooit een navelbreuk hebben gehad en opnieuw zwanger raken, kan dit wel een verhoogd risico geven op een nieuwe breuk. Je buikwand is namelijk op die plek nog steeds zwak.

Voorkomen?

Uiteindelijk weet je nooit zeker hoe en of je een breuk in je navel kunt voorkomen. De een is hier gevoeliger voor dan een ander. Echter is wel uit onderzoek gebleken dat de manier waarop jij beweegt, ademhaalt en met de verhoogde druk in je buik omgaat, een rol speelt. Dit betekent dat een sterke core en bewust ademhalen veel zou kunnen doen in het voorkomen van een navelbreuk.  Op deze manier kun je leren om de druk in je buik te verdelen en hopelijk een breuk daarmee voorkomen.

Diastase: wat is dit gat tussen je buikspieren en verdwijnt het ooit weer?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme