Neofobie bij je kind: wat de boer niet kent dat eet ‘ie niet

Kinderen Laurien Bleeker 28 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Het gezegde ‘wat de boer niet kent dat eet ‘ie niet’ kennen we allemaal en misschien heb je dit wel eens geroepen tegen of over je kind. Het houdt in dat iemand bang is om voor hem onbekend eten te eten. En dit beestje heeft een naam: neofobie of voedselneofobie.

Kleine kinderen en eten is een bijzondere combinatie: het ene kind eet alles, terwijl het andere kind er niets van moet weten. Heb jij een kindje dat niet graag iets nieuws probeert? Zelfs terwijl het eerder alles at? Dan ben je waarschijnlijk in de voedselneofobie-fase beland.

Wat is neofobie?

Baby’s van 0 tot 2 jaar hebben meestal nog geen voedselneofobie: maar al te graag proberen ze alles in hun mondje te stoppen. Zo ook eten. Maar iets oudere kindjes kunnen wel in de fase belanden waarin ze bang zijn om nieuwe dingen te proeven. Een theorie hierover is dat het te maken heeft met het natuurlijke overlevingsmechanisme van kinderen. Een instinct dat ze vroeger beschermde tegen bijvoorbeeld het eten van giftige planten. Die natuurlijke afkeer tegen bepaalde groentesoorten zit er dus toch een beetje in, zo wordt gedacht. En bij sommige groentes kunnen we ons daar best iets bij voorstellen…

Zo eet je kind wel genoeg groente

Neofobie komt dan ook vaak voor: bijna elk kind heeft wel een fase waarin de afkeer tegen (nieuw) eten duidelijk wordt. Niks aan de hand dus, het is aan jou om hiermee om te gaan zodat het voor iedereen gezellig blijft aan tafel. Soms helpt het al om je peuter in de middag warm eten te geven en in de avond, als hij moe is, een boterham.

Ten tweede kan je groentes verstoppen, in een pastasaus bijvoorbeeld: de boel pureren, pasta erbij en klaar ben je. Of maak soep, dat is vaak ook een interessante maaltijd voor jonge kinderen. Ook kan je meerdere soorten groentes per maaltijd aanbieden, zodat je kindje een keuze heeft. Bijvoorbeeld worteltjes en doperwtjes, of mais en paprika. Kinderen zelf laten eten werkt ook altijd goed, al moet je wel tegen een kliederboel kunnen. Door samen aan tafel te eten, ziet je kind jullie eten. En misschien wel zijn broertje of zusje: dit wekt altijd de nieuwsgierigheid op van een kind en zo kiest hij er toch voor om een hapje van die gekke wortel te nemen.

Wat je verder moet weten over neofobie bij je kind

Het is een fase, het is een fase, het is een fase. Yep, ook dit is een fase en gaat wel weer over. En sommige kinderen zijn nou eenmaal dol op eten en andere kinderen maakt het niet zo veel uit. Maak je er niet te druk om, zolang je kind genoeg (ander) eten binnenkrijgt, is er niet zo veel aan de hand. Maak je je toch zorgen? Schakel dan eens de huisarts of het consultatiebureau in voor professionele hulp.

Gaap! Dit wil je weten: Waarom valt mijn baby in slaap tijdens het eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

nutriciavoorjou

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme