Gaap! Dit wil je weten: Waarom valt mijn baby in slaap tijdens het eten?

Kinderen Merel Schut 16 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Zitten jullie net gezellig aan het avondeten, kukelt de kleine in slaap in zijn stoeltje. Herkenbaar? Het kan zo’n schattig gezicht zijn, je baby slapend aan tafel. Waar volwassenen ook slaperig kunnen worden na een fikse maaltijd, geldt dit voor baby’s ook. We zochten uit hoe het komt dat je baby in slaap valt tijdens het eten.

Twintig uur slapen per dag

Baby’s slapen het eerste jaar sowieso veel, soms halen ze wel twintig uur slaap per dag. Als ze na ongeveer zes maanden aan vast voedsel beginnen, kan dit het slaapritme een beetje veranderen. Tijdens de borstvoeding of de fles doezelde je kindje namelijk waarschijnlijk wel vaker weg op je schoot. Zitten jullie aan tafel te eten en valt je baby in slaap? Dan heeft dit waarschijnlijk dus te maken met de overstap op vast voedsel.

Het lunchen aan tafel en het leeg maken van een bordje eten, kan wat langer duren dan de voeding met melk. Er komen ineens allemaal motorische vaardigheden om de hoek kijken die met borstvoeding niet nodig waren. Hierdoor kan de lunch zomaar overlopen in het middagdutje dat je baby gewend is. En valt je baby misschien pardoes in slaap tijdens het eten.

Als je baby in slaap valt tijdens het eten…

Als dat gebeurt, is dat dus een teken dat je kindje moe is. Je kunt wat signalen oppikken als je kindje in de ogen begint te wrijven, gaat gapen of zijn gezicht wegdraait als je hem of haar een hapje wilt voeren.

Als je kindje in slaap valt tijdens het eten, heeft het waarschijnlijk ook gewoon zijn of haar buikje vol. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je kindje genoeg eet. Mocht je baby echter bij elke maaltijd in slaap vallen, dan kun je het beste even contact opnemen met de huisarts.

Hoeveel zal je kindje slapen?

Je baby zal in de eerste maanden zo’n twaalf tot achttien uren slapen per dag, verdeeld over verschillende dagdelen. Als je baby zes maanden oud is, heeft het ongeveer vijftien uur slaap per dag nodig. Rond één jaar hebben kinderen tot hun derde jaar zo’n twaalf tot zestien uur slaap nodig. Overdag slapen ze dan ook nog. Als kinderen één jaar zijn, slapen ze als het goed is de nacht door. Het slaapritme verandert dus vaak de eerste drie jaar.

 

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme