Dit is wat er met je lichaam gebeurt na een nacht niet slapen

Baby en slapen Els van Asseldonk 15 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Iedere ouder heeft hem wel in zijn geheugen gegrift staan: die éne horrornacht. De nacht waarop jij en je partner geen oog dicht deden omdat het hommeles was met de baby, peuter, kleuter of misschien wel je tiener die voor het eerst op stap ging. En dus haal je de nacht door, met alle gevolgen van dien. Maar wat gebeurt er met je lichaam na een nacht niet slapen?

De volgende dag weet je niet waar je het zoeken moet. Vijf koffie, een energiedrankje en veel slecht eten (want tja, wat comfort food heb je wel verdient) later, leg je 24 uur na de horrornacht je kind in bed. Fingers crossed, hopelijk kun je vannacht wel redelijk slapen. Om het allemaal nog een tikkie erger te maken, presenteerde NSMBL de negatieve kanten aan zo’n nachtje doorhalen:

Je wordt een vergiet

De hippocampus (onderdeel van je hersenen dat betrokken is bij de opslag en het ophalen van informatie) kan door het slaapgebrek niet herhalen wat je hebt geleerd/gedaan toen je wakker was. Hierdoor wordt deze informatie niet naar je langetermijngeheugen gestuurd. Gevolg: je vergeet alles. Tel dit op bij onze mamnesia en tadaa: de chaos is compleet.

En tonnetjerond (oké, misschien is dit een beetje overdreven)

Wel blijkt uit onderzoek dat je zwaarder wordt van een nacht niet slapen. Uit onderzoek van de Universiteit van Stanford blijkt dat één nachtje zonder slaap al je BMI kan laten stijgen.

Om over je huid nog maar te zwijgen

Door jouw nachtje radbraken daalt het vochtgehalte en de pH-waarde van je huid. Je huid kan zich dus niet herstellen. Hierdoor ga je er vermoeider en ouder uitzien.

Je bent niet bepaald de gezelligste thuis

Onderzoekers van de Universiteit van Californië-Berkeley kwamen erachter dat je gezichtsuitdrukkingen minder goed begrijpt wanneer je een slaaptekort hebt. Je ziet vriendelijke gezichten aan als bedreigend en reageert daardoor niet altijd even vriendelijk. Of misschien ga je mensen wel helemaal vermijden. Met stemmingswisselingen werkt het eigenlijk hetzelfde. Je slaaptekort zorgt ervoor dat je je woede minder goed kan reguleren.

Je bouwt luchtkastelen

Of ziet roze konijnen. Kortom: je kunt last krijgen van hallucinaties. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Bönn kan slaaptekort bij gezonde mensen zorgen voor symptomen die overeenkomen met schizofrenie. Je zou in theorie stemmen kunnen gaan horen. Iehk!

Wat doen we aan deze vijf gevolgen? Nou, toch proberen om tussendoor even een dutje te doen. Slapen als je kind slaapt wordt hier op de redactie regelmatig geroepen. Siësta anyone?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NSMBL

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme