Deze 8 tekenen laten zien dat je te veel zout binnenkrijgt

Gezondheid Rachelle Abbas 13 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe weet je eigenlijk wanneer je te veel zout binnenkrijgt? Wij zochten het voor je uit en wat blijkt? Je kunt het al na een paar zoute maaltijden merken aan deze signalen.

Symptomen van te veel zout

Een snufje zout over je eten, extra sojasaus bij de sushi, maggi door je soep, cajunkruiden over je aardappeltjes: best een grote kans dat je te veel zout binnenkrijgt. Het voegt smaak toe aan je eten, maar brengt ook risico’s met zich mee. Deze acht signalen kunnen erop wijzen dat je te veel zout binnenkrijgt:

1. Je houdt vocht vast

Merk je dat je ringen de laatste tijd wat strakker zitten? Je bent niet aangekomen, dus waar kan het dan liggen? De kans is groot dat je vocht vasthoudt. Dat kan namelijk gebeuren als je te veel zout binnenkrijgt. Genoeg water drinken kan helpen, dat zorgt ervoor dat het zout weer uit je lichaam kan spoelen.

2. Je hebt veel dorst

Heb je het idee alsof je wc papier hebt zitten eten? Na het eten van (veel) zout voelt je lichaam aan dat je zout-water balans niet in orde is. Omdat het zout water aantrekt, geeft je lichaam signalen dat je meer moet drinken. Een droge mond is één van die signalen.

3. Je moet vaak plassen

Te veel water drinken is niet de enige oorzaak van die vele toiletbezoekjes op een dag. Het binnenkrijgen van te veel zout kan ook dat effect hebben. Je nieren draaien overuren om het overschot aan zout te verwerken, daarom moet je vaker dan normaal plassen. Naast het feit dat je vaker naar de wc moet, kan je urine er ook donkerder uitzien.

LEES OOK: Dit zijn de 6 tekenen dat je te weinig water drinkt

4. Je hebt behoefte aan ongezond eten

Als je (te) veel zout eet, kan het zijn dat je interesse verliest in gezonde voeding. Bovendien kun je de smaken van gezonde en zuivere voeding minder lekker vinden, of zelfs flauw vinden smaken en mis je het extra zout. Door het eten van te veel zout kun je zelfs een voorkeur krijgen voor bewerkte voedingsmiddelen als ham, soep en vleeswaren. Geen paniek, je kunt je smaak zo weer terugkrijgen. Het enige dat je dan even hoeft te doen is het gebruik van zout afbouwen.

5. Je hebt vaak last van hoofdpijn

Heb je steeds vaker last van kloppende hoofdpijn? Dat kan komen door het eten van te veel zout. Uit een onderzoek bleek namelijk dat van de volwassenen die 3,5 gram zout per dag aten, had bijna een derde meer hoofdpijn dan degenen die anderhalve gram zout per dag binnenkregen.

6. Sneller last van krampen

Als je zo nu en dan sport én fan bent van zout eten, herken je dit punt vast en zeker. Zout en calcium zijn beide verantwoordelijk voor het aanspannen van de spieren, kalium laat de spieren juist ontspannen. Als de balans tussen kalium en zout niet goed is, dan kun je tijdens en na het sporten meer en sneller spierverzuring ervaren.

7. Je bent warrig

Te veel zout binnenkrijgen kan zorgen voor uitdroging, en uitdroging kan weer negatief van invloed zijn op het vermogen om helder na te denken.

8. Je hebt een hoge bloeddruk

Je bloeddruk kan stijgen door een teveel aan zout. Als je al een hoge bloeddruk hebt, is het vast geen nieuws dat je beter kunt minderen (of helemaal stoppen) met zout. Uiteindelijk kan het namelijk leiden tot hart- en vaatzichten, beroertes en beschadigingen aan de nieren.

Hoeveel zout mag je dan binnenkrijgen?

De standaard richtlijnen voor volwassenen is dat je niet meer dan 2400 milligram zout per dag mag binnenkrijgen (dat is zo’n zes gram of één theelepel met tafelzout). De makkelijkste en snelste manier om minder zout binnen te krijgen, is door vers en gezonde voeding te eten. Het meeste zout zit namelijk verstopt in bewerkt voedsel.

Het maakt ook niet uit aan welke van de acht punten jij merkt dat je te veel zout eet, de oplossing is bij alle punten nagenoeg hetzelfde: verminder je zoutinname en drink meer water.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme