Nicole (44) kust haar kind op de mond: ‘Mensen vinden het ongepast’

Persoonlijk Valéry de Voijs 17 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Nicole (44) groeit op in een groot gezin. Met een vader als regisseur en een moeder als kunstenares lijkt niets te gek. Het huishouden is chaotisch, maar één ding is zeker: het gezin is heel hecht. Nu Nicole zelf moeder is, zorgt ze ervoor dat ook zij close blijft met haar kind. Toch krijgt ze regelmatig commentaar wanneer ze haar kind een kus op de mond geeft.

“Ik ben op een vrije manier opgevoed. Mijn vader werkte als regisseur en had veel vrienden uit de theaterwereld. Er waren regelmatig repetities in onze woonkamer, die vaak tot laat in de nacht door gingen. Ook hield hij feestjes en etentjes bij ons thuis. Dit waren gezellige avonden, waarbij natuurlijk veel gedronken werd. De grootste namen hebben bij ons thuis aan de eettafel gezeten. Ik rende daar dan vrolijk tussendoor, van de welbekende ‘rust, reinheid en regelmaat‘ was bij ons thuis niets te merken.

Wij waren extreem close

Ik heb vier oudere broers, waar ik vroeger al heel hecht mee was. Mijn vader nam ons regelmatig mee naar het theater, waar we in de coulissen met andere acteurs rondhingen. Ook speelden we vaak in het kunstatelier van mijn moeder. Mijn broers waren mijn beste vrienden en we waren ontzettend hecht. Tijdens de zomervakantie sliepen we met het hele gezin bijvoorbeeld in één mega grote tent en iedere dag aten we samen.

Zelfs toen mijn oudste broers uit huis gingen, kwamen ze dagelijks langs om samen te dineren. Ook hebben wij elkaar altijd hartelijk gegroet. Zelfs nu wij volwassen zijn, begroeten we elkaar door een kus op de mond te geven. Als kind weet je niet beter, dus in mijn kinderlijke beleving was het heel normaal om zo hecht te zijn.

Op mijn veertiende realiseerde ik mij echter dat niet ieder gezin zo hecht was. We waren met het gezin uitgenodigd op een communiefeestje. Ik droeg een jurkje en ging tijdens het feest bij mijn oudere broer op schoot zitten. Ik zal nooit vergeten wat de vrouw naast mij zei: ‘Daar ben jij nu toch wel een beetje te oud voor, vind je niet?’

Hoewel ik besefte dat wij misschien extreem close waren, voelde ik me altijd veilig en geborgen in mijn gezin. Dit wilde ik dan ook doorgeven aan mijn eigen kind. Zo sliep onze zoon tot z’n achtste bij ons in bed. Nog steeds knuffelen we elkaar veel en we masseren we elkaar iedere avond. Dan gaan we in een ‘treintje’ achter elkaar zitten. Mijn partner masseert dan mijn schouders en ik masseer de rug van mijn zoon.

Wij geven elkaar een kus op de mond

Iedere ochtend geven we elkaar een kus op de mond en ook voor het slapen gaan wensen we elkaar op deze manier welterusten. In mijn ogen is daar niets raars aan. Het is overigens geen verplichting, het is geen gewoonte die ik heb overgenomen.

Nu mijn zoon ouder wordt, krijg ik echter vaak commentaar. Sinds kort zit mijn zoon bijvoorbeeld op voetbal. Als ik hem voor de training af zet en hem bij afscheid een kus op de mond geef, krijg ik rare blikken. Ook ben ik aangesproken door een moeder van zijn teamgenoot. Ze vond het ongepast. Zo zijn er wel meer mensen die het ongepast vinden, merk ik.

Gelukkig kan ik de mening van anderen gemakkelijk naast mij neer leggen. Ieder gezin doet dingen op zijn manier en er zijn altijd mensen die het ergens niet eens over zijn. Wij geven elkaar toevallig een kus op de mond, dat is in mijn ogen niet ongepast.”

Marjanne’s dochter is heel spiritueel: ‘Ze wil zelfs naar een speciale school’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme