Is het normaal dat mijn partner niet meegaat naar de verloskundige?

Zwanger Laura Saija 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Marike van de Groep, van verloskundigenpraktijk Amstermam, is al negen jaar werkzaam als verloskundige en echoscopiste. Zelf is ze moeder van Doris (4) en Diede (1,5). In haar vak heeft ze alles al meegemaakt. Ze geeft deze week antwoord op de vraag: “Is het normaal als mijn partner niet meegaat naar de verloskundige?”

De vraag kwam van Eline (27) die in verwachting is van haar eerste kind. “Ik ben ontzettend gelukkig en kan niet wachten om mijn baby in mijn armen te houden. Er is één ding dat mij zorgen baart. Mijn vriend Rik gaat nooit mee naar de verloskundige.”

Partner niet mee naar verloskundige

“Naar bijna elke afspraak bij de verloskundige moet ik alleen”, vertelt Eline. “Rik is meestal te druk met werk of andere bezigheden. In het begin vond ik dat niet zo erg, maar nu begint het me steeds meer tegen te staan. Ik voel mij vaak alleen en onzeker tijdens de afspraken. Ook ben ik bang dat de verloskundige het raar vindt.”

Verloskundige geeft antwoord

Volgens verloskundige Marike is het helemaal normaal dat partners niet altijd mee gaan naar de afspraken. “Het is natuurlijk fijn als partners bij alle afspraken aanwezig kunnen zijn, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd”, zegt Marike. “Sommige stellen vinden het heerlijk om alles samen te doen, terwijl anderen het prima vinden als de aanstaande moeder alleen naar de verloskundige gaat. En dat is helemaal oké. Zeker in deze tijden van corona, toen waren partners vaak niet eens welkom bij de controles.”

“Het is ook niet nodig dat partners bij alle afspraken aanwezig zijn”, vervolgt Marike.  “Bij de echo’s is het vaak wel gebruikelijk, maar bij de gewone controles niet per se. Vaak zijn deze afspraken midden op de dag tijdens werktijd en ben je binnen een kwartier weer buiten.”

Zwangerschapscursus

“Het is zelfs eerder uitzonderlijk als partners altijd meekomen naar de verloskundige”, legt Marike uit. “Wel is het aan te raden om samen naar de zwangerschapscursus te gaan. Mannen hebben daar niet altijd evenveel zin in, maar het kan wel heel waardevol zijn om goed voorbereid te zijn op de bevalling. Een bevalling is een intense ervaring waarbij je als stel op elkaar bent aangewezen. Ik zal stellen dus altijd motiveren om samen een zwangerschapscursus te volgen.”

‘Is het erg als ik moet poepen tijdens de bevalling?’ Verloskundige Marike geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme