‘Is het erg als ik moet poepen tijdens de bevalling?’ Verloskundige Marike geeft antwoord

Bevallen Laura Saija 5 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Marike van de Groep, van verloskundigenpraktijk amstermam, is al negen jaar werkzaam als verloskundige en echoscopiste. Zelf is ze moeder van Doris (4) en Diede (1,5). In haar vak heeft ze alles al meegemaakt. Ze geeft deze week antwoord op de vraag: ‘Is het erg als ik tijdens de bevalling moet poepen?’

De vraag kwam van Sanne (31), zij is in verwachting van haar eerste kindje. Al maanden is ze bezig met de bevalling die er aan zit te komen. Over een paar weken is het al zover, want Sanne tikt de 35 weken aan. Toch zit haar iets dwars, ze is namelijk enorm bang dat ze tijdens de bevalling ontlasting zal verliezen.

Is het erg als ik tijdens de bevalling moet poepen?

“Als ik eraan denk word ik al zenuwachtig”, vertelt Sanne. “Dat ik daar op bed lig, aan het persen ben en tijdens het drukken opeens moet poepen. Daar moet je toch niet aan denken, iedereen zal het zien! De verloskundige, mijn man, de verpleging en eventuele stagiairs. Ik schaam me al als ik eraan denk. Hoe meer de bevalling nadert, hoe banger is word dat ik moet poepen tijdens de bevalling. Daarom mijn dringende vraag aan de verloskundige. Is het erg als ik tijdens de bevalling moet poepen?”

De verloskundige geeft antwoord

Volgens verloskundige Marike maken veel vrouwen maken zich druk om het poepen tijdens de bevalling. “Dit is totaal onnodig. Je kunt hier namelijk helemaal niets aan doen”, legt Marike uit. “De baby moet langs de darm, de ontlasting wordt er gewoon uitgedrukt.”

De goede kant op

“Sterker nog, als wij als verloskundige zien dat een bevallende vrouw poept, weten we dat het de goede kant op gaat”, vervolgt ze. “Aan de buitenkant kunnen wij niet zien wat er van binnen gebeurt. Als een moeder poept, weten we dat een baby zich de goede kant op beweegt.

Poepen tijdens de bevalling gebeurt vaker wel dan niet. Het gebeurt eigenlijk bijna altijd. Niet altijd heel veel, maar meestal wel een beetje. Dat interesseert ons als verloskundige niets, dat punt zijn we al lang voorbij. Ook met het opruimen hebben we geen probleem.”

Volkomen normaal

Marike hoort vaker van vrouwen dat ze bang zijn om te poepen en zich hiervoor schamen. “Als ze eenmaal aan het bevallen zijn, dan zijn ze dat hele poepen al weer vergeten. Soms denken vrouwen ook dat ze moeten poepen als de persweeën beginnen. Ze roepen dat ze moeten poepen, maar dan komt hun kind eraan. Het zijn dingen die wij als verloskundige volkomen normaal vinden.”

Het jij een prangende vraag aan de verloskundig, die je eigenlijk te gênant vindt om te stellen? Stel hem (anoniem) aan ons en wij vragen het voor je aan de verloskundige. Stuur een mailtje naar [email protected].

Bevallingsverhaal Jennifer: ”Waar blijft hij’, schreeuwde ik’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen