De 7 grootste valkuilen voor een nieuwe moeder op een rij

Kinderen Redactie 5 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Daar zit je dan als ‘nieuwe moeder’ met je pasgeboren baby op schoot. Kraamhulp weg, partner vol aan het werk. Heerlijk die periode thuis met je kleine hummel, maar het kan ook zwaar zijn.

Leer daarom van andere moeders maar ook van onderstaande reminders.

De grootste valkuilen waar je als new mom niet in wilt trappen

Voor elke keer als je denkt dat je alles in één keer perfect moet kunnen…

1. Te snel willen herstellen

Een van de grootste fouten die een nieuwe moeder met een pasgeboren baby maakt, is té snel, té veel willen. Geef jezelf en je lichaam genoeg tijd om na de bevalling te herstellen en pak vooral je rust. Iedereen kent wel ‘iemand’ die na drie dagen alweer op de fiets zat of na acht weken een halve marathon liep. De zoomlens in de media op moedermodellen zoals Doutzen Kroes helpen ook niet echt. Onthoud, bij de meeste vrouwen kost het gewoon tijd.

2. Jezelf onderschatten

Er komt nogal wat op je af als nieuwe moeder. Zeker als het je eerste kindje is. Zelfvertrouwen is héél belangrijk. Durf dus te vertrouwen op je moederinstinct, dan doe je het in de meeste gevallen goed!

3. Maar één speen gebruiken

Idealiter geef je je kind helemaal geen speen, maar in veel gevallen ontkom je er niet aan en kan het je kind troosten en comfort geven. Een tip die heel wat gehuil kan besparen: laat je kindje niet gewend raken aan één speen. Wissel ze per week af, zo is het geen drama als je die ene speen een keer niet kunt vinden.

4. Geen vragen durven te stellen

Wees vooral niet bang om ‘domme’ vragen te stellen. Veel kún je niet weten, en soms is het gewoon fijner om het antwoord te horen van je dokter. De meeste dokters zullen je op het hart drukken dat ze ‘je liever te vaak in de wachtkamer zien, dan dat je thuis gaat afwachten’. Dus nooit denken dat je iemand tot last bent.

5. Bang zijn om om hulp te vragen

Geef het vooral aan als iets niet lukt. Neem bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Dat gaat niet altijd gemakkelijk in het begin. Schaam je vooral niet en stap naar de verloskundige of huisarts voor hulp.

6. Nagels knippen wanneer je baby wakker is

Een praktische en heel nuttige tip. Vermijd rondvliegende armpjes en beentjes en knip de nageltjes van je baby wanneer hij of zij ligt te slapen.

7. Alles zelf in handen houden

Een baby voelt soms heel erg het domein van de nieuwe moeder, maar een kind krijgen doe je samen. Betrek je partner er dan ook vanaf het begin bij. Flesjes geven, de luier verschonen, ontdekken wat te doen bij krampjes, noem maar op. Probeer het niet allemaal zelf te doen, ook al voelt de ‘moeder-de-gans’ in je het misschien zo.

De twee grootste valkuilen van een permissieve opvoedstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme