Ziekenhuis weigert vrouw die voor de negende keer zwanger is te helpen, wegens ruzie

Nieuws Sanne Verweij 8 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Stel je bent zwanger van je negende kindje en je krijgt te horen dat het dichstbijzijnde ziekenhuis je niet meer wil helpen. Dit gebeurde een vrouw na een heftige ruzie in de wachtkamer van een polikliniek gynaecologie. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) weigert daarna deze zwangere vrouw verder te begeleiden.

De vrouw was het niet met het ziekenhuis eens, omdat ze bang was dat ze niet op tijd bij het verdere ziekenhuis zou kunnen komen als ze eenmaal zou bevallen. Daarom is ze naar de rechter gestapt en heeft ze daar haar gelijk gekregen.

Veel reizen

Als je zwanger bent is het geen pretje om, zeker als het niet nodig is, ver te gaan reizen. Toch is dat wat deze vrouw moest doen, omdat ze niet meer welkom was bij het ETZ. Ze reisde noodgedwongen naar het ziekenhuis in Den Bosch. De vrouw is bang dat ze dit eind niet zal redden als ze gaat bevallen, waardoor ze naar de rechter is gegaan.

Negende kindje

Het negende kindje is onderweg en bij eerdere zwangerschappen is de vrouw wel geholpen door het ETZ. Sinds de eerste zwangerschap in 2008 gaat ze naar dit ziekenhuis om haar baby en de zwangerschap in de gaten te houden. Er komt een klink in de kabel na haar zesde zwangerschap. De gynaecoloog denkt namelijk dat er sprake is van huiselijk geweld en doet daar een melding van bij Veilig Thuis.

De vrouw ontkent dit en dat is het begin van een langlopende ruzie. Ze dient een klacht in bij het ziekenhuis en geeft aan dat ze niet meer door dezelfde gynaecoloog behandelt wil worden. Daarna lijkt het goed te gaan, tot aan de negende zwangerschap…

Heftige woordenwisseling

De moeder zit in de wachtkamer te wachten op haar controle als de gynaecoloog haar komt ophalen, waarvan ze eerder had aangegeven er niet meer door behandelt te willen worden. Dat schiet in het verkeerde keelgat en er ontstaat een heftige woordenwisseling tussen de twee. De vrouw wil geholpen worden door een andere gynaecoloog, eerder wil ze de behandelkamer niet in.

De brief

Na de ruzie krijgt de vrouw een brief opgestuurd. Als ze deze opent, ziet ze staan dat het ETZ haar niet meer wil behandelen. Er staat een aanbeveling in naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ondanks haar andere zwangerschappen en de jaren die ze wel geholpen is in het ETZ, is ze daar nu niet meer welkom.

Naar de rechtbank

Deze moeder wil haar recht en stapt naar de rechtbank in Breda. Vanwege de lange afstand wil ze toch terecht bij het ETZ. De rechter vindt dat de vrouw gewoon terecht moet kunnen bij haar dichstbijzijnde ziekenhuis en geeft haar dus gelijk. Daarom moet ze nu toch behandelt kunnen worden in het ETZ en dit keer door een andere specialist dan degene met wie ze zo’n ruzie had.

Wil je in het ziekenhuis bevallen? Dit kan je verwachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme