Tepelkloven voorkomen en verzorgen? Zo doe je dat

Body Vera Guldemeester 8 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Ga je binnenkort starten met het geven van borstvoeding? Dan kun je te maken krijgen met tepelkloven. Dit zijn vervelende en pijnlijke scheurtjes in je tepel, die kunnen ontstaan door het geven van borstvoeding. Hieronder geven we je enkele tips hoe je tepelkloven kunt voorkomen en verzorgen.

Tepelkloven ontstaan bij 10 procent van de vrouwen die borstvoeding geven. Wanneer tepels na de beginfase van het borstvoeding geven nog pijnlijk zijn en zelfs kleine wondjes of scheurtjes hebben, dan spreken we van tepelkloven.

Oorzaken van tepelkloven

Er zijn diverse oorzaken van tepelkloven. De meestvoorkomende oorzaak is het verkeerd aanleggen van je baby aan de borst. Ook kun je last krijgen van tepelkloven als je kind last heeft van spruw of een te korte tongriem. Daarnaast kan een schrale of geïrriteerde huid ook bijdrage aan tepelkloven. Ook kun je tepelkloven krijgen als je vaak rond loopt met natte zoogcompressen.

Tepelkloven voorkomen

 1. Baby goed aanleggen
  Leg je baby goed aan tijdens de borstvoeding. Hierbij heeft de baby de tepelhof grotendeels in de mond en ligt de tepel ver achter in de mondholte tegen het zachte gehemelte. Wanneer je je baby niet goed aanlegt ontstaat er wrijving, waardoor er tepelkloven kunnen ontstaan.
 2. Pauzeer bij pijn
  Heb je tijdens het geven van de borstvoeding pijn? Pauzeer dan even en laat je baby opnieuw happen. Wanneer je doorgaat zal het alleen maar meer pijn gaan doen en heb je kans op tepelkloven.
 3. Katoenen bh’s en T-shirts
  Draag bh’s en kleding die de huid niet irriteren. Kies bijvoorbeeld voor katoenen bh’s en katoenen T-shirts. Deze stof is luchtig en zacht voor de huid.
 4. Verwissel zoogcompressen
  Hou je tepels altijd droog. Vochtige zoogcompressen zijn slecht voor je tepels. Verwissel ze op tijd, sterker nog: liever te veel dan te weinig.
 5. Insmeren
  Hou je tepels elastisch met crème. Je hebt veel soorten crème die je voor je tepels kunt gebruiken. Door deze crèmes worden je tepels niet droog of schraal en is de kans dat er kloven ontstaan kleiner. Heb je geen tepelkloven crème of wil je dat liever niet gebruiken? Smeer dan na iedere voeding wat moedermelk over je tepel.

Zo kun je de kloven verzorgen

Heb je toch last van tepelkloven? Dan heb je vast pijn of een onprettig gevoel. Je wil dan zo snel mogelijk van die vervelende tepelkloven afkomen. Door de volgende tips op te volgen zal je zien dat het snel beter gaat.

 1. Vaker en korter aanleggen
  Wanneer je last hebt van tepelkloven dan is het goed om je kind vaker en korter aan te leggen. Hierdoor heeft je kind minder honger en zal het minder hard aan je tepel zuigen.
 2. Tepel insmeren
  Smeer je tepel na elke voeding, en misschien ook nog eens tussendoor, in met tepelklovencrème. Hierdoor zal de huid elastisch worden, minder snel scheuren en eerder helen.
 3. Douchen zonder zeep
  Wanneer je gaat douchen dan kun je beter geen zeep gebruiken. Dit kan niet alleen pijnlijk zijn als je tepelkloven hebt, ook droogt het de huid nog meer uit.
 4. Koude pads
  Heb je veel last van pijn? Leg dan pads van gel in de koelkast en leg de koude gelpads na elke voeding op de tepels. Ook kun je ze tussendoor gebruiken. Dit helpt goed om de pijn te verlichten.

Borstvoeding geven na een borstvergroting: hoe zit dat precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme