Dilemma: ‘Kan ik van mijn man verlangen dat hij minder uitgaat?’

Persoonlijk Wilma Groothuis 8 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Lisanne (26) haar dilemma voor: “Kan ik van mijn man verlangen dat hij minder uitgaat?”

“Mijn man en ik zijn iets meer dan zes jaar samen, we hebben een dochter van 1,5 jaar en momenteel ben ik zwanger van ons tweede kind. Ik ben hartstikke gelukkig met mijn man en mijn dochter doet het ook hartstikke goed. Alleen maar positiviteit dus. Nou ja, behalve een klein dingetje en ik merk dat ik mij daar steeds meer aan begin te irriteren. Mijn man houdt nogal van uitgaan en dat doet hij dan ook nog steeds wel regelmatig. Dat hij uitgaat vind ik op zich niet erg, hij moet ook gewoon leuke dingen blijven doen. Alleen gebeurt het nu wel steeds vaker en ook steeds langer.

Vrijdagavond in de kroeg

Ik ben zelf niet echt een uitgaanspersoon. Ik ga liever gezellig een avondje naar de bioscoop met een vriendin dan dat ik de hele nacht in een kroeg hang. Begrijp me goed, ik vind het echt niet erg als hij zo nu en dan eens lekker uitgaat. Ik gun hem dat echt wel, voor hem is dat ook een manier om alles even los te laten. Alleen is hij de laatste tijd steeds vaker op vrijdagavond in de kroeg en zit ik met onze dochter thuis. En in plaats van dat hij dan rond 1 uur weer naast mij in bed kruipt, komt hij pas laat in de nacht weer terug, om vervolgens de hele zaterdagochtend in bed te liggen. Als ik dan die ochtend in mijn eentje met mijn dochter in de speeltuin sta, is dat gewoon niet hoe ik het gezinsleven voor me zag.

Nodig voor ontspanning

Ik heb dit al meerdere keren aangegeven bij mijn man, maar hij vindt het niet eerlijk als ik dit van hem afneem. Hij is doordeweeks druk met zijn werk, dat doet hij allemaal voor ons gezin. Uitgaan met zijn vrienden is zijn manier om even te ontspannen, hij zegt dat hij het nodig heeft. En voor de rest is hij een ontzettend lieve en zorgzame vader, het is echt niet zo dat hij alles op mij afschuift. Alleen zo voelt dat soms wel, zeker nu ik zwanger ben en ook gewoon de energie niet meer heb om ’s avonds nog ergens heen te gaan. Ook wonen mijn vriendinnen niet in de buurt, omdat ik twee jaar geleden bij hem ben ingetrokken. Zijn vrienden wonen hier allemaal om de hoek, dus er is altijd wel iemand die hem meevraagt.

Dilemma

Ik vind het een lastige situatie. In hoeverre kan ik van mijn man verlangen dat hij minder uitgaat? We zijn samen een gezin, we moeten samen de verantwoordelijkheid voor ons kind nemen, maar het is natuurlijk ook goed om aan jezelf te denken. En als ik aan hem vraag of hij eerder thuis wil komen, probeert hij dat soms wel, maar vaak vergeet hij de tijd of wil hij gewoon nog niet weg van de gezelligheid. Ik weet niet goed wat ik moet doen, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.”

Bevalling gemist: ‘Tijdens het uitgaan was mijn telefoon uitgevallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme