Redactie
Redactie Kinderen 26 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

8x wat een nieuwe partner moet weten als zij al een kind uit een eerdere relatie heeft

Na een relatie van bijna 15 jaar strandde een paar jaar geleden het huwelijk van mijn nichtje. Allesbehalve leuk, voor hen beiden niet, en al helemaal niet voor hun 1-jarige zoontje. Nu, drie jaar later, is het leven weer ‘genormaliseerd’ en hebben zowel mijn nichtje als haar ex-man een nieuwe partner. Eind goed, al goed, zou je denken.

Niet helemaal. Want dat het voor die nieuwe partners af en toe lastig is, staat als een paal boven water. Ze lopen onherroepelijk tegen dingen aan waar ze moeite mee hebben – sommige terecht, sommige minder terecht.

Nieuwe partner en een kind uit een eerdere relatie

Met dank aan de wijsheid en ervaring van een openhartig nichtje, vind je hieronder een aantal van de struikelblokken waar je als nieuwe partner tegenaan loopt als je een relatie krijgt met iemand die al een kind – of meerdere – heeft.

1. Haar kind is het allerbelangrijkste

Dat klinkt misschien hard, maar is wel de waarheid. Als je na een tijdje daten haar (of zijn) kind ontmoet en het klikt niet, dan is het helaas exit.

2. Ze heeft een verleden

Jij ook natuurlijk, maar zij heeft al een kind op de wereld gezet en deze een tijdje (soort van) alleen opgevoed. Het zal voor haar dus best wel wennen zijn om de independent woman modus af en toe te vergeten als je er bent (behalve als er een spin op de muur zit natuurlijk, dan ben je de redder in nood). Vat dat niet persoonlijk op, dat gewenningsproces heeft gewoon wat tijd nodig.

3. Ze heeft een ex, en niet zomaar één…

Normaliter blijven exen vaak niet echt ‘hangen’ in het leven van je nieuwe liefde, maar dat gaat in deze vlieger niet helemaal op. Ooit is ze immers een grote verbintenis aangegaan met haar ex-partner waaruit dit mooie kind (of kinderen) geboren is. Deze ex zal daarom (hopelijk) altijd een deel blijven uitmaken van haar leven, of je dat nu wilt of niet. Ouderavonden, zwemdiploma’s, het wekelijks ophalen en brengen: hij zal er ook zijn.

4. Maar… hij vormt geen enkele bedreiging!

Ook al is er nagenoeg iedere dag contact over hoe het gaat met hun kind, onthoud dat deze ex alleen de vader van hun kind is en verder totaal geen bedreiging vormt! Zelfs als ze hem regelmatig appt om een grappig verhaal te vertellen over wat hun zoon nu weer heeft uitgespookt of iets heel grappigs dat hij op school deed: dat staat daar los van. Bedenk dat ze niet voor niets uit elkaar zijn, ze delen alleen wel samen de intense liefde voor hun kind(eren).

5. Wees op je eigen manier betrokken bij de opvoeding

In het begin van jullie relatie zal dit nog niet aan de orde zijn, maar als het serieus is en jullie in de volgende fase van de relatie zijn beland (lees: samenwonen), kan het zijn dat ze niet wil dat je je teveel bemoeit met de opvoeding. Of juist wél. Als het laatste het geval is, probeer het! Als je een band wilt met het kind van je partner (en meer zijn dan alleen maar de vriend van), grijp deze kans dan aan. Misschien dat haar kind even moet wennen dat jij ook regels hanteert en grenzen stelt, maar zal jou daardoor wel zien als volwaardig lid van het gezin.

6. Ze kan je afsnauwen (niet altijd terecht)

Dan doe je dus zo je best om betrokken te zijn of haar ergens op te wijzen wat ze qua opvoeding misschien volgende keer anders kan doen, word je afgesnauwd! Een tip: timing is everything. Het kan zeker zijn dat je, ook al heb je zelf (nog) geen kinderen, een goed idee of suggestie hebt, maar breng dit ter sprake op een rustig moment, niet als ze al anderhalf uur strijd aan het voeren is met haar kleuterzoon terwijl ze moet opschieten voor haar werk. Dat ze je afsnauwt betekent echt niet dat je je nergens meer mee mag bemoeien, integendeel (alleen nu even niet).

7. Ze heeft het inderdaad al een keer meegemaakt

Wees niet teleurgesteld als je van plan bent om samen kinderen te krijgen maar beseft dat het voor haar niet de eerste keer is. Zwanger worden, de zwangerschap zelf, het bevallen: ze heeft het inderdaad al een keer meegemaakt. Maar weet wel; het is voor jullie beiden spannend dat jullie voor de eerste keer samen ouders worden! En dat zij al weet welke speen, maat rompers of hoeveel hydrofieldoeken er nodig zijn is alleen maar handig, toch?

8. Dat ze af en toe alleen wil zijn met haar kind heeft niets met jou te maken

Ze is moeder, heeft de opvoeding een tijd alleen moeten doen en hoe graag ze wil dat jij onderdeel van het gezin bent, je kan soms het idee krijgen dat ze wellicht toch liever alleen nog met haar kind wil zijn. Niet waar! Vergeet niet dat ook zij moet wennen aan de nieuwe situatie, en dat heeft niets te maken met een gebrek aan liefde voor jou of stiekem terugverlangen naar de tijd toen ze nog een gezin vormde met haar ex. Dat ze jou toelaat in het leven van haar kind zegt juist heel veel over haar liefde voor jou en hoe ontzettend gek ze op je is!

Tips om je kind te leren dat het ‘nee’ mag zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme