Veelgestelde vraag: vanaf wanneer maken kinderen vriendjes?

Kinderen Maartje Scheffer 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Niks is leuker dan zien hoe je kind met of naast andere kinderen speelt en daarin plezier beleeft, maar of je kind dan echt al een besef heeft van vriendschappen, is nog maar de vraag. Vanaf wanneer maken kinderen vriendjes?

En is het hebben van vriendschappen überhaupt belangrijk voor een kind?

Vriendschap onder kinderen

Ja, het hebben van vriendjes vanaf jonge leeftijd is voor een kind belangrijk. Met vriendjes kunnen kinderen zich een stuk gelukkiger en zelfverzekerder voelen. Maar als je een dreumes of peuter naast een leeftijdgenootje zet, lijkt het er niet altijd op dat het andere kind hun ook maar iets uitmaakt. Dus wanneer maken kinderen écht vriendjes?

Dreumessen en peuters

Dreumessen kunnen rond de 1,5 jaar al prima naast elkaar te spelen, maar zijn zich nog totaal niet bewust dat het andere kind ook behoeftes en gevoelens heeft. Speelgoed afpakken, slaan en hard huilen omdat ze hun zin niet krijgen, hoort er op die leeftijd dan ook bij.

Je kind is dus helemaal niet bewust bezig zich te hechten aan dit leeftijdsgenootje, maar het is zeker goed voor de ontwikkeling om je kind toch al vroeg in contact te brengen met anderen. Vaak met hetzelfde ‘vriendje’ spelen kan ook een basis leggen voor een langdurige vriendschap later.  Peuters tussen de twee en drie jaar gaan echt mét elkaar spelen en leren steeds beter hoe het delen werkt. Ze kunnen blij worden als ze hun ‘vriendje’ weer wederzien en samen kunnen spelen.

Vriendjes maken rond de basisschoolleeftijd

De eerste vriendschappen ontstaan ongeveer wanneer een kind naar de basisschool gaat. Bij elkaar in de klas zitten, dichtbij elkaar wonen en gemeenschappelijke interesses vormen de basis voor een kleutervriendschap. Je kind kan dan ook echt specifiek gaan vragen om een speeldate met een vriendje en kan echt gelukkig worden van een speelmoment met een leeftijdgenootje.

Je zult merken dat je kind één of twee goede vriendjes kan hebben, of een hele groep met een hoop vriendjes. Dat is allemaal prima, en afhankelijk van hoeveel behoefte je kind heeft aan vriendschappen. Vriendschappen zijn op deze leeftijd echter nog niet vast, een vriendje wordt gemakkelijk ingewisseld voor een ander.

De échte, sterke vriendschappen beginnen te ontstaan vanaf ongeveer zeven jaar. Die zijn vooral gebaseerd op gemeenschappelijke normen en waarden, en hoe kinderen op regels reageren. Als een kind zich herkent in het gedrag van een ander kind, kan een vriendschap makkelijker ontstaan.

Samen spelen? Zo leert jouw kind omgaan met vriendjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme