Onze favoriete non-alcoholische drankjes du moment 

Lifestyle Winnie Verswijvel 20 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Of je nu meedoet aan Dry January of gewoon hartstikke zwanger bent: er zijn in ieder geval genoeg lekkere alternatieven voor wie (even) geen alcohol meer wil. Wat wij dan de lekkerste non-alcoholische drankjes van het moment vinden?

We gooien ze in een lijstje.

Onze favoriete non-alcoholische drankjes du moment

1. Everleaf Forest met Mediterranean tonic van Fever Tree

Everleaf Forest is een non-alcoholisch aperitief met een complexe mix van ingrediënten als saffraan, vanille en oranjebloesem. Daarmee is dit knaloranje drankje geconcentreerd en kan ‘ie perfect opboksen tegen stevigere alcoholische bitters. Serveren op ijs en aanlengen met een frisje is een goed idee. Wij zweren wat dat laatste betreft bij de combinatie met Mediterranean tonic van Fever Tree.

2. Mandarijnmocktail met steranijs

We hebben het al verschillende keren benoemd en we zullen het blijven doen: de mocktail met mandarijn, steranijs en citroengras van Culy’s Ogechi is stééngoed. Naast fruitig en kruidig is ‘ie ook verrassend en perfect in balans.

Met wat gouden glitterspray was ‘ie ideaal voor de feestdagen (de hele redactie heeft ‘m dan ook aan de lopende band staan maken) maar ook voor Dry January is dit drankje een uitstekende optie. En voor nog lang, lang daarna.

> Recept: Culy Homemade: ultieme mocktail met mandarijn, steranijs en citroengras voor kerst

Mocktail
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

3. Winterfris

Volwassen frisdranken met minder voor de hand liggende ingrediënten? Onze aandacht heb je. In die categorie zijn we fan van Winterfris: een drankje met kweepeer en warme kruiden als kaneel, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat. Fris en winter mogen dan contradictoir lijken, dit flesje verenigt de twee moeiteloos.

4. Shizo van Bôtan Distillery

Wie de non-alcoholische trends volgt, weet ongetwijfeld wel van Bôtan Distillery. Deze Antwerpse producent weet de lekkerste kruiden en bloemen te vertalen naar elegante flessen virgin drank. Shizo bijvoorbeeld: een gastronomische mocktail met rode shiso en yuzu en dan ook nog eens tonen van amandel, kers en kersenbloesem. Dat het assortiment van Bôtan populair is bij sterrenzaken zegt genoeg.

5. Estragon Sour van Roze Bunker

Van Roze Bunker vinden we werkelijk elke siroop lekker. Maar mogen we er eentje kiezen? Dan valt de keuze op Estragon Sour. Niet alleen omdat dragon één van onze favoriete smaakmakers is (eentje die in verse gedaante helaas niet zo makkelijk verkrijgbaar is), ook omdat ’t zuurtje in de siroop hint naar de Sours-categorie binnen de cocktails.

Voor een non-alcoholisch alternatief daarvoor hoef je enkel een glas te vullen met ijsblokjes en wat siroop en dat aan te vullen met bruiswater.

6. Schnick Schmack

Geweldige naam, geweldig verhaal: Schnick Schmack is het kindje van twee zussen die opgroeiden in het wijndomein van hun ouders. Uit nostalgie naar het druivensap uit hun kindertijd bedacht het duo een non-alcoholische Schorle in de varianten rood, wit en rosé. Sprankelend alcoholvrij dus: het beste tot hun recht komend in een voluptueus wijnglas en op 8 à 10 graden.

7. Cast-off Clementine & Cardamom

Qua bier zijn we de laatste tijd positief verrast door het non-alcoholische assortiment van Lowlander. Onze favoriet? De cast-off Clementine & Cardamom met geredde mandarijnen (jep: van kisten die anders in de vuilnisbak zouden belanden) en geurige kardemompeulen. Goed om rekening mee te houden: met 0.3% alcohol is het drankje niet 100% alcoholvrij, aan jou om uit te maken of dit verwaarloosbaar is of niet.

Trend: gingerino: de alcoholvrije variant van Aperol Spritz die we óveral in Italië zien opduiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme